Υγεία

Τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη νικήσετε

Τριχόπτωση: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη νικήσετε
Ένας μέσος ενήλικας είναι φυσιολογικό να χάνει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα. Όταν η ποσότητα που χάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη, τότε μιλάμε για την τριχόπτωση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί κατά κύριο λόγο τους άνδρες, αλλά και σημαντικό ποσοστό των γυναικών.

Ένας μέσος ενήλικας είναι φυσιολογικό να χάνει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίστανται. Όταν η ποσότητα που χάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη, τότε μιλάμε για την τριχόπτωση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί κατά κύριο λόγο τους άνδρες, αλλά και σημαντικό ποσοστό των γυναικών.

Βασικός ένοχος για την τριχόπτωση είναι η κληρονομικότητα. Πέρα από την κληρονομικότητα όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ύπαρξη των μαλλιών μας: στερητικές δίαιτες χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά, το άγχος, κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, η χρήση χημικών στα μαλλιά (π.χ. βαφές), το σφιχτό δέσιμο και ο χρόνος-όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερες τρίχες παράγει ο οργανισμός.

Η διατροφήΗ κακή διατροφή και η γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο παράγοντες όπου λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απειλούν την υγεία των μαλλιών. Επίσης, η χρόνια μειωμένη πρόσληψη νερού συνδέεται με κακή υγεία των μαλλιών και με αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης.

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε την υγεία των μαλλιών μας είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Ε, χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Η έλλειψη της βιταμίνης Α καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Οι τροφές που μπορείτε να βρείτε τις συγκεκριμένες βιταμίνες είναι τα ψάρια, το κρέας, τα όσπρια, τα φρούτα (εσπεριδοειδή), τα λαχανικά (πιπεριές, καρότο), το συκώτι, οι ξηροί καρποί και τα αυγά.

Εάν ωστόσο παρατηρήσετε ότι χάνετε ανησυχητικά πολλές τρίχες θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον δερματολόγο, ο οποίος αφού πάρει ένα πλήρες ιστορικό θα ζητήσει και γενική αίματος, ενώ ενδεχομένως να ζητήσει να κάνετε και τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως τη γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH και αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments