Λέσβος: Ο Μουζάλας διαψεύδει τη δημιουργία νέου hot spot | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 09:03

Επιστολή, με την οποία διαψεύδει τα περί δημιουργίας νέου hot spot για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, απέστειλε ο Γιάννης Μουζάλας την Τρίτη στο δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό.


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει πως «τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζει ότι «η συμφωνία αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ’ ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Τέλος, επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου. 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησι, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

TAGS: