Ελλάδα

Κομισιόν: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο

Κομισιόν: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο
Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, δηλώνει η ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Αθήνα πως ή κατάσταση στη Λέσβο είναι υπό έλεγχο, ανέφερε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, την Τρίτη.

«Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η κ. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στον συνωστισμό που παρατηρείται στα hot spots των νησιών, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των προσφύγων, η εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές Αρχές για την αποσυμφόρηση των hot spots και αφορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ής Μαρτίου.

Ερωτηθείσα κατά πόσο οι ελληνικές Αρχές απορροφούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης. Ο ένας αφορά στην απευθείας χρηματοδότηση ΜΚΟ, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση και ο άλλος στη χρηματοδότηση κρατικών οργανισμών. 

«Βοηθούμε τις ελληνικές Αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα που θα παράσχει τεχνογνωσία στις Αρχές σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments