Ομπάμα: Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός δεν προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 15:43

 Για την ισχυροποίηση ενός «επιθετικού εθνικισμού» και ενός «χυδαίου λαϊκισμού» σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία ομιλία του ως αρχηγός κράτους στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτές τις απόψεις. Αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια πάρα πολλών συμπολιτών μας», τόνισε. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός «δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία μακροπρόθεσμα».

Σχολιάζοντας την πολιτική της Μόσχας, υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει τη «χαμένη δόξα» της δια της ισχύος.

Προειδοποίησε μάλιστα τη Μόσχα ότι αν συνεχίσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των γειτονικών χωρών, τα σύνορά της θα καταστούν λιγότερο ασφαλή. Για την πόλεμο στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση να συνεχιστεί «το δύσκολο έργο της διπλωματίας» προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση. 

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «στρατιωτική» λύση, είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στη βία και να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, είπε ότι πολλές χώρες, ιδίως οι πλούσιες, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να τους προσφέρουν βοήθεια.