Οικονομία

Πότε θα αναλάβει δράση η Fed;

Πότε θα αναλάβει δράση η Fed;
Με τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής να μην αλλάζει για τον τρέχοντα μήνα, το επόμενο talk of the trade είναι για το αν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αλλαγές μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως φάνηκε από την πορεία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επενδυτές δε δίνουν μεγάλες πιθανότητες αλλαγή της νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων) της Fed μέσα στη διήμερη συνεδρίαση της τράπεζας που αρχίζει σήμερα.

Οι τελευταίες αμφιβολίες και εικασίες θα λάβουν τέλος το βράδυ της Τετάρτη(ώρα Ελλάδας) όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση των Αμερικανών αξιωματούχων και ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας της τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

Είναι ενδεικτικό πως οι οικονομολόγοι των Financial Times δίνουν μόλις 15% στην αύξηση των επιτοκίων της Fed μέχρι αύριο, ενώ ακόμα και τα πιο ψηλά ποσοστά, όπως της BNP Paribas και της Barclays μόλις που αγγίζουν το 40%.

Το επόμενο μεγάλο «παιχνίδι» των οίκων αξιολόγησης, λοιπόν, είναι για το αν η τράπεζα θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2016 ή όχι. Από τη μεριά της, η Bank of America (BofA) θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει πράγματα μια αύξηση των επιτοκίων και αυτή να είναι το Δεκέμβριο, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής για το 2016.

Από την πλευρά της επενδυτικής Wrightson, θεωρούν πως είναι νωρίς για να κριθεί το πότε θα υπάρξουν οι επόμενες κινήσεις της Fed με τα στοιχεία για την πορεία βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας να είναι αυτά που θα «αποκαλύψουν» τις διαθέσεις της Fed. Η Wrightson αναφέρει ακόμα πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες και αν η Fed επιλέξει να κάνει κάποια κίνηση το πιο πιθανό είναι αυτή να πάει για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των τραπεζιτών, είναι σημαντικό να αναμένουμε τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ με τις επερχόμενες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου (Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλτν Τραμπ) μπορεί να θελήσει να κάνει αλλαγές στις βασικές νομισματικές επιλογές της Fed.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments