Οικονομία

“Ψήνεται” έξτρα χαράτσι για τα μπλοκάκια

“Ψήνεται” έξτρα χαράτσι για τα μπλοκάκια
Επιβαρύνσεις έως και στο 80% του εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι.

Την νέα… κότα με τα χρυσά αυγά φαίνεται πως βρήκε το οικονομικό επιτελείο σε όσους αμείβονται με μπλοκάκι, αφού η δραματική αύξηση των εισφορών από 1/1/2017 θα φέρει επιβαρύνσεις έως και στο 80% του εισοδήματος!

Ειδικότερα, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας, θα πληρώνουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες εισφορές ίσες με 26,95% και παράλληλα και τις εισφορές τους ως μισθωτοί.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ασφάλιση ΙΚΑ, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 16% των εισφορών, αλλά και για όσους ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (πχ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) που μαζί με τις εισφορές για το Ταμείο τους ως μισθωτοί θα πρέπει από 1/1/2017 να πληρώνουν επιπλέον εισφορά ύψους 26,95%. Η συνολική επιβάρυνση μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43%, ενώ για όσους οι εισφορές είναι στο 22% η επιβάρυνση φτάνει στο 50%. Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το απίστευτο 80%! Δηλαδή, τα 80 ευρώ για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος…

Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα «τιμωρούνται» διπλά από 1/1/2017 αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αφενός, διότι οι ατομικές τους εισφορές, όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί. Αν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 16% των μικτών αποδοχών. Αν, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (πχ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και συνδέονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για τη δεύτερη δραστηριότητά τους (μπλοκάκι) θα καταβάλλουν έξτρα εισφορά σύνταξης και ασθένειας που θα είναι 26,95% από το πρώτο ευρώ της αμοιβής τους (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια).

Η συνολική επιβάρυνση – μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές – για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (πχ ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές «εργαζομένου» είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας το ατομικό επάγγελμα, θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος. Αν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από την διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το 80%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments