Το πορτοκαλί… κρασί είναι η νέα τάση! | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 15:13

Ξεχάστε το λευκό, το κόκκινο, το ροζέ. Ένα νέο «πορτοκαλί» κρασί ήρθε να κλέψει τις εντυπώσεις, παραγόμενο με τη χρήση μιας αρχαίας τεχνικής που προτιμούσαν οι Ρωμαίοι.

Το ιδιαίτερο αυτό κρασί, το οποίο φτιάχνεται αφήνοντας τη φλούδα των σταφυλιών στο χυμό τους για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αντί να αφαιρείται αμέσως, έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλές μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στους λάτρεις του κρασιού και σε foodies ανά τον κόσμο.
Έχει, μάλιστα, μια πιο πλούσια και πολύπλοκη γεύση από το κλασικό λευκό κρασί και κατά την παραγωγή του ζυμώνεται φυσικά σε πήλινα δοχεία, μαζί με τη φλούδα των σταφυλιών σε αρρύθμιστες θερμοκρασίες.

Η τεχνική αυτή έχει ρίζες πίσω στο 8.000 π.Χ. και αποτελούσε τον κύριο τρόπο δημιουργίας κρασιού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής υπερίσχυσαν, με τη φλούδα το σταφυλιού και το χυμό του να χωρίζονται άμεσα.

Το ξεχασμένο αυτό κρασί σήμερα φαίνεται πως κάνει comeback, αφού κάποιοι οινοποιοί ξεκίνησαν να το παράγουν σε μικρές ποσότητες, με κάποια μπουκάλια να φτάνουν σε εστιατόρια και ράφια του σούπερ μάρκετ.
Η φλούδα που παραμένει στον χυμό, δεν αλλάζει μόνο το χρώμα, αλλά και τη γεύση, όπως και τις τανίνες του κρασιού. Η γεύση του, μάλιστα, εκτός από το χρώμα, είναι πολύ ιδιαίτερη και φαίνεται πως έχει διχάσει κριτικούς και λάτρεις του κρασιού.

Σύμφωνα με τη βρετανίδα ειδικό στο κρασί, Αμέλια Σίνγκερ, οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον στο κρασί αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί φτιάχνεται με φυσικό τρόπο, με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα, με κάποια κρασιά να είναι ακόμη και αφιλτράριστα, ακολουθώντας τα πρότυπα των αρχαίων Ρωμαίων και Ελλήνων και διατηρώντας ένα ιστορικό στοιχείο. Δεύτερον, γιατί αποτελεί μια πραγματική τάση για πιάτα στυλ τάπας και πιατέλες, που σημαίνει ότι μπορούν να το συνοδέψουν με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Τέλος, οι άνθρωποι φαίνεται πως γίνονται πιο περιπετειώδεις, ειδικά όσοι ανήκουν στις νεότερες γενιές. Δεν αποθαρρύνονται από την όψη του κρασιού και αναζητούν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Προς το παρόν, πάντως, το πορτοκαλί κρασί είναι αρκετά σπάνιο, αν και κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με την ειδικό, δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική παραγωγή του, αλλά σίγουρα θα υπάρχει όλο και περισσότερο στα μενού των εστιατορίων και στα σούπερ μάρκετ.