Το Brexit δεν άλλαξε την κατάσταση στα βρετανικά νοικοκυριά | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 09:26

Αμετάβλητο παρέμεινε το επίπεδο των προσδοκιών των βρετανικών νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου που οδήγησε στο Brexit, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία της Markit για την αισιοδοξία των βρετανικών νοικοκυριών που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα τον Σεπτέμβριο – στο 44,8 από το 44,9 τον Αύγουστο – παραμένοντας σε πορεία ανάκαμψης μετά την «βουτιά» του Ιουλίου ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος διαβίωσης για το επόμενο 12μηνο μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι τα νοικοκυριά θα νιώσουν σταδιακά τον αντίκτυπο από την εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης στον απόηχο του δημοψηφίσματος καθώς η απότομη μείωση της αξίας της στερλίνας μετακυλίεται στις τιμές καταναλωτή.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και έλαβε μια σειρά άλλων μέτρων για να βοηθήσει την οικονομία να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την ψήφο υπέρ του Brexit. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των νοικοκυριών αναμένει «κάποια στιγμή» μια ακόμα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, συγκριτικά με το 39% τον Αύγουστο.

Η διαδικτυακή έρευνα, σε δείγμα 1.500 ερωτηθέντων, διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου.