Πολιτισμός

Ελπίδες για γενετικό υλικό στον νέο σκελετό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ελπίδες για γενετικό υλικό στον νέο σκελετό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων
Δείγματα από τον σκελετό θα μεταφερθούν για εξέταση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη

Την αισιοδοξία πως το ναυάγιο των Αντικυθήρων θα φέρει στο φως έναν πολύτιμο γενετικό «θησαυρό», ο οποίος βρίσκεται στα υπολείμματα του νέου σκελετού που βρέθηκε στα τέλη Αυγούστου, εκφράζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην πρόσφατη ανασκαφική αποστολή στο σημείο.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, από την ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία εντόπισε μεταξύ άλλων τα κατάλοιπα ενός άγνωστου έως σήμερα σκελετού, όπως τμήματα του κρανίου, μακρά και μικρότερα οστά.

Μόλις δοθεί η άδεια από τις ελληνικές αρχές, δείγματα από τον σκελετό θα μεταφερθούν για εξέταση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη, στο εργαστήριο του Δρ. Χανς Σρέντερ, ο οποίος είναι ειδικός στην ανάλυση αρχαίου γενετικού υλικού.

Ο Σρέντερ ελπίζει πως στα οστά έχει διατηρηθεί αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού, ώστε να μπορεί να αναλυθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτός από το φύλο, θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να «γνωρίσουν» καλύτερα τον άνθρωπο που εγκλωβίστηκε στο ναυάγιο, δηλαδή την καταγωγή του και φυσικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του, ενώ θα μπορέσουν να «σκιαγραφήσουν» το βιοτικό του επίπεδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments