Λέσβος: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Σεπτεμβρίου 2016, 12:17

Τις έντονες επιφυλάξεις του για τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη εκφράζει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.


Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός ΄΄η δημιουργία ενός προσωρινού πλωτού κέντρου φιλοξενίας είναι σίγουρα μια έκτακτη λύση, που εξυπηρετεί στιγμιαία την τοπική διαχείριση σε περίπτωση αναταραχών. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ούτε μεσοπρόθεσμη αλλά ούτε και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός πλωτού κέντρου φιλοξενίας που θα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μας βρίσκει αντίθετους΄΄. Και ο κ. Γαληνός καταλήγει επαναλαμβάνοντας πως ΄΄η μόνη λύση στη παρούσα κατάσταση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου μέσω της μεταφοράς μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση του ΄΄να πραγματοποιηθεί άμεσα με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της Λέσβου ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συναπόφαση για τις επόμενες ενέργειες που αφορούν τη Λέσβο΄΄, καθώς και την πρότασή του στην ΚΕΔΕ που ΄΄αφορά τη δημιουργία εθνικού και σε δεύτερο χρόνο πανευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, το οποίο θα αναλάβει την φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε μικρής έκτασης και χωρητικότητας δομές, ενώ οι Ελληνικές περιφέρειες θα αναλάβουν να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα ταχύτερης διεκπεραίωσης και άμεσης αποσυμφόρησης΄΄.


»Όχι» από ΝΔ

Την αντίθεση της στη ναύλωση του πλοίου ως καταυλισμό εκφράζει η ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας «ερασιτεχνισμούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τη διαχείριση της κρίσης στη Λέσβο. ΄΄Η επιλογή των κυβερνόντων, για ελλιμενισμό πλοίων που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ακόμα χοτ σποτ, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ που καταλήγει: «Τηρήστε επιτέλους τις υποσχέσεις σας για αποσυμφόρηση κύριοι Κουρουμπλή και Μουζάλα΄΄.

TAGS: