Hot

Πέδρο Σάντζες: Ο «ωραίος» της πολιτικής της Ισπανίας

Πέδρο Σάντζες: Ο «ωραίος» της πολιτικής της Ισπανίας
Από τα γραφεία των Βρυξελλών στην ιβηρική εκδοχή των «Los Obamas» και από το «πολιτικά νέο» του PSOE στην ανοιχτή εσωκομματική αμφισβήτηση.

Μόλις λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι να δοθεί συνέχεια στο δυσεπίλτο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ισπανία τον τελευταίο χρόνο. 

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου υπάρχουν τοπικές εκλογές στις πολύ κρίσιμες πολιτικά περιφέρειες της Γαλικίας και της Βασκωνίας, με το αποτέλεσμα της κάλπης να αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων για το κεντρικό πολιτικό στίβο, καθώς όλο και πληθαίνουν οι αναφορές πως είναι ολοένα και πιο πιθανό οι Ισπανοί να οδηγηθούν για τρίτη φορά σε εθνικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο.

Τα νεοφυή κόμματα των Ποδέμος («Μπορούμε») και των Σιουδάδανος («Πολίτες») φαίνεται πως έχουν αγγίξει το πολιτικό τους ταβάνι, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (είχε πάρει την πρώτη θέση στις τελευταίες εκλογές του πρόσφατου Ιουνίου, αλλά δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για το σχηματισμό κυβέρνησης) είναι το μοναδικό που αναμένεται να δει σημαντικά ενισχυμένα τα ποσοστά του αν στηθούν κάλπες για τρίτη φορά από το Δεκέμβριο του 2015.

Ο μεγάλος χαμένος σύμφωνα με τη εικόνα που επικρατεί σήμερα αναμένεται να είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSOE) που εμφανίζεται σε θέση μεγάλη αδυναμίας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το μεγαλύτερο βαρίδι για το -δεύτερο σε ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου- κόμμα των σοσιαλδημοκρατών έχει ονοματεπώνυμο: Πέδρο Σάντζες.

Από το μπάσκετ στο «μεγάλο παιχνίδι» των Βρυξελλών

Ο Πέδρο Σάντζες Πέρες Κατεχόν, όπως είναι το πλήρες όνομα του Ισπανού πολιτικού, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο προάστιο Τετουάν της Μαδρίτης. Ο πατέρας του ήταν manager στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικών Τεχνών και Μουσικής και η μητέρα του ήταν κοινωνική λειτουργός. Ο μικρός του αδερφός Νταβίδ είναι συνθέτης μουσικής.

Ο Πέδρο μεγάλωσε πολύ κοντά στην περιοχή των τμημάτων υποδομής της μπασκετικής ομάδας Εστουδιάντε, για την οποία έπαιζε μέχρι και τα 20 του. Η ενασχόληση του με την «μπάλα με τα σπυριά» είναι ένας από τους λόγους που ο ηγέτης του PSOE κοιτάει τον κόσμο από τα 1,90 ενώ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν «ο τρόπος παιχνιδιού που μου άρεσε περισσότερο ήταν να αγωνίζομαι με πλάτη στο καλάθι».

Μπαίνοντας στη δεκαετία των ΄90, o Σάντζες περνάει στο πανεπιστήμιο του Κομπουτένσε για να σπουδάζει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, κάνοντας τα πρώτα βήματα του στην πολιτική. Οργανώνεται στοPSOE στην ηλικία των 21, μετά από την εκλογική νίκη του Φελίπε Γκονζἀλεζ το 1993. Το 1996 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου και γνωρίζει τον πρέσβη της Ισπανίας στον ΟΗΕ και τέως υπουργό Εξωτερικών, Κάρλος Γουέστντορπ, ο οποίος είναι φίλος με τους γονείς του. Παίρνει το πτυχίο του στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες το 1998.

Ο Σάντζες θα βρεθεί στη Βοσνία το 1998 μετά από πρόσκληση του Γουέστντροπ για να συμμετάσχει στην αποστολή του ΟΗΕ, σε μια χώρα που δεν μπορούσε να επουλώσει τα τραύματα της από τις συρράξεις των προηγούμενων ετών. Φεύγοντας από τα Βαλκάνια, ο μετέπειτα ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών θα περάσει το 1999 από τις Βρυξέλλες όπου και θα θητεύσει μερικούς μήνες ως σύμβουλος της ευρωβουλευτή Μπάρμπαρα Ντουκόρπ, στο Στρασβούργο.

Στην πολιτική ζωή της Ισπανίας θα κάνει «πρεμιέρα» στις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης του 2003, όπου αποτυγχάνει αρχικά να εκλεγεί με την παράταξη της Τρινιδάδ Χιμένες. Ωστόσο, μετά από την παραίτηση δύο δημοτικών συμβούλων ένα χρόνο αργότερα, ο Σάντζες μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας. Έμεινε στο εν λόγω πόστο μέχρι το 2009, βοηθώντας τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών στη Γαλικία, Εμίλιο Πέρεζ Τουρίνιο να κερδίζει τις τοπικές εκλογές το 2007.

Η είσοδος στη Βουλή, μαζεύοντας τα… κομμάτια από τον Σαπατέρο

 Ο Σάντζες μπαίνει στην ισπανική Βουλή το 2009, σε ηλικία 37 ετών, αντικαθιστώντας τον Πέδρο Σόλμπες, μέχρι τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Σαπατέρο, μετά από την απόσυρση του Σόλμπες από την πολιτική.

Στις εθνικές εκλογές του 2011 αποτυγχάνει να εκλεγεί, επιστρέφοντας στις οικονομικές σπουδές. Ολοκλήρωσε το ντοκτορά του στις Οικονομικές Επιστήμες από το πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Σέλα και πλέον ήταν έτοιμος για την επάνοδο του στον πολιτικό παιχνίδι.

Το 2013 επιστρέφει στη Βουλή, ενώ από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους το όνομα του άρχισε να ακούγεται από ολοένα και περισσότερους κύκλους για την ηγεσία τουPSOE. Ήταν η χρονική στιγμή που τα ισπανικά media έκαναν λόγο για τον «guapo», τον ωραίο νεαρό οικονομολόγο που θα μπορούσε να δώσει ένα νέα αφήγημα στο PSOE, μετά από την αρνητική εικόνα που είχαν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Σαπατέρο. Στις 13 Ιουλίου του 2014 εκλέγεται γενικός γραμματέας του PSOE, στη θέση του απερχόμενου Αλφρέδο Πέρες Ρουμπακάλδα, με το επιτελείο του να τονίζει σε όλους τους τόνους πως είναι η «προοδευτική εναλλακτική» στην συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Το νέο «σκούριασε», οι αμφισβητήσεις εντείνονται

Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο Σάντζες μετά από την εκλογή του. Οι θέσεις που κατέθεσε για χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ισπανία δε φάνηκαν να πείθουν τους ψηφοφόρους στη χώρα της Ιβηρικής, κάτι που έγινε ξεκάθαρο στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2016. 

Ο Σάντζες συνεχίζει να μη δίνει καμία ψήφο εμπιστοσύνης στο Λαϊκό Κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι που έχει επιφέρει γκρίνια ακόμα και στο εσωτερικό του PSOE, με το πρώην ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών, Φελίπε Γκονζάλεζ να έχει αφήσει πολλές φορές σαφείς αιχμές για το πώς η στάση του Σάντζες πρέπει να είμαι τέτοια που να μην αφήνει ακυβέρνητη τη χώρα. Πρόταση που μέχρι στιγμής δεν έχει εισακουστεί από τον Σάντζες, κάτι που εντείνει την εσωκομματική γκρίνια προς το πρόσωπο του.

Το πλασάρισμα των «Los Obamas»

Ο Σάντζες είναι παντρεμένος από το 2006 με την Μπεγκόνια Γκόμεζ, 42 ετών με ειδίκευση στον τομέα του marketing για μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο Σάντζες και η Γκόμεζ τέλεσαν πολιτικό γάμο και προωθούν την εικόνα των ισπανών Ομπάμα, με τις δημόσιες εμφανίσεις του να κοπιάρουν πολλά από τα στοιχεία που έχουν ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Ο αθεϊσμός και το «καλύτερα ο Φελίπε παρά ο Μαδούρο»

Ο Σάντζες έχει δηλώσει στο παρελθόν άθεος. «Είμαι άθεος εκ θέσεως. Πιστεύω πως η θρησκεία δεν πρέπει να είναι στις αίθουσες της πολιτικής ἠ της εκπαίδευσης αλλά πρέπει να είναι στην εκκλησία. Στην πολιτική και σε κάθε έκφανση της πολιτικής πρέπει να διαμορφώνουμε πολίτες, όχι θρησκευτικές αντιλήψεις».

Σχετικά με το ζήτημα της βασιλείας στην Ισπανία, ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών έχει δηλώσει αντίθετος. Ωστόσο έχει τονίσει πως «προτιμώ να ζω σε μια μοναρχία του Φελίπε (σ.σ. ο βασιλιάς της Ισπανίας) παρά να ζω σε μια δημοκρατία του Ούγκο Τσάβες ή του Μαδούρο». Για τον Φελίπε έχει εκφραστεί με θετικά λόγια, ενώ έχει αναφέρει πως θα σκεφτόταν να έβαζε το ζήτημα κατάργησης ή μη της βασιλείας σε δημοψήφισμα για τους πολίτες της Ισπανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments