Επικουρικές: Η τρίτη και φαρμακερή «σφαγή» είναι του Νοεμβρίου | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Σεπτεμβρίου 2016, 09:37

Η μεγαλύτερη θα είναι η τρίτη «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις 250.000 συνταξιούχων, οι οποίοι θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους 50 ευρώ λιγότερο κάθε μήνα λόγω των αναδρομικών κρατήσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι να εξοφληθούν εντελώς.

Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από το Νοέμβριο και δεν θα γίνουν βάσει της αρχικής πρότασης Κατρούγκαλου για μείωση 10%.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», «οι αναδρομικές περικοπές θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα “περάσει” και μέσα στο 2017. Το αν θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4387 προβλέπει ότι οι αναδρομικές μειώσεις θα κρατούνταν από τρία μηνιάτικα, του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επικουρικές που ήταν 250 ευρώ και μειώθηκαν στα 120 ευρώ (περικοπή της τάξης των 130 ευρώ) θα έφταναν να μηδενιστούν καθώς το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνούσε το ποσό της επικουρικής. Για παράδειγμα, συνταξιούχος θα είχε για τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναδρομική μείωση 390 ευρώ που θα έπρεπε να παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αναδρομική μείωση 130 ευρώ σε μηνιαία επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ!

TAGS: