Πολιτική

Η Citi ”χτυπάει” τον Τσίπρα για την ανάπτυξη

Η Citi ”χτυπάει” τον Τσίπρα για την ανάπτυξη
Αδύναμο το ελληνικό ΑΕΠ για το υπόλοιπο του 2016 και για το 2017, τονίζει ο οίκος.

Τις έντονες διαφωνίες σημειώνει η Citigroup σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Reuters, αναφέροντας πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι φέτος είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% με 0,4%, λόγω των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων και των φορολογικών εσόδων που υπερβαίνουν τις προσδοκίες. 

Όπως αναφέρει η Citi, ενώ είναι αληθές ότι η πορεία του ΑΕΠ εμφανίζεται λιγότερο αρνητική από το 2015, το πρώτο εξάμηνο έχει παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, της τάξεως του 1% σε ετήσια βάση, αν και καταγράφεται θετική μεταβολή το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. 

Για να υπάρξει όμως ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 0,2%, το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 0,8% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ο οίκος θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο. Η Citi υπενθυμίζει ότι προβλέπει οριακή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος.

Όσον αφορά στα στοιχεία για τον τουρισμό, η Citi εκτιμά ότι ο κλάδο δεν αναμένεται να παράσχει την ίδια ενίσχυση στο ΑΕΠ με την περίοδο 2013-2015. Η μείωση των τουριστικών εσόδων σε ετήσια βάση φέτος είναι ένας από τους λόγους που η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει αδύναμο τόσο το β’ εξάμηνο του 2016 όσο και το 2017.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments