Πολιτική

Υπόθεση Attica Bank: Πλήγμα για τις τράπεζες, “βαρίδι” για τους δανειολήπτες

Υπόθεση Attica Bank: Πλήγμα για τις τράπεζες, “βαρίδι” για τους δανειολήπτες
Tί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής με το business plan της Attica; Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετεξέλιξή της σε αναπτυξιακή τράπεζα, μπαίνει και πάλι στο τραπέζι.

Στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα ξέσπασε το «σκάνδαλο» με την Attica Bank. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις κυβέρνησης και ΤτΕ για τη θέση, που θα αναλάμβανε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ούτε απλά και μόνο για το τρελό «φαγοπότι» με τα δάνεια, το οποίο έφερε στο «φως» το φλέγον πόρισμα. Αλλά και για τα αποκαλυπτήρια του κ. Καλογρίτσα, του ενός εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών, ο οποίος τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, ενώ τα… πεπραγμένα του τείνουν να τινάξουν στον αέρα το διαγωνισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν αναλύσει κανείς βαθύτερα τα όσα αποκαλύφθηκαν για τον κ. Καλογρίτσα και την Attica, θα διαπιστώσει ότι το ζήτημα δεν έχει μόνο πολιτικές προεκτάσεις, εν μέσω μεγάλης «μάχης» ΜΜΕ και κυβέρνησης ή στο κατά πόσο το φιάσκο του διαγωνισμού μπορεί να «κατεβάσει» μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκαλούν απανωτά πλήγματα στο ήδη βεβαρημένο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πρώτα απ’ όλα η Attica Bank δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την ανακεφαλαιοποίησή της. Δεύτερον, τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής για τις αλλαγές στις διοικητικές «πυραμίδες» των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν ένα από 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Τυπικά, η προθεσμία των εταίρων λήγει στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Άτυπα, οι δανειστές έχουν δώσει παράταση έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση των προααπαιτούμενων, τόσο καθυστερούν και τα λεφτά, ενώ πηγαίνει πίσω η δεύτερη αξιολόγηση, συνεπώς και η όποια συζήτηση για το χρέος, για την οποία έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται πως μεγάλος «αναβρασμός» παρατηρείται την ίδια ώρα και για το διοικητικό δίδυμο στην Εθνική, μετά την αποχώρηση της Λούκας Κατσέλη.

Τρίτον, η «βραδυφλεγής βόμβα» της τραπεζικής αγοράς: τα «κόκκινα» δάνεια. Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν και η στάση των τραπεζιτών θα γίνει σαφώς σκληρότερη απέναντι σε όσους διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεδομένης της δέσμευσης προς την DG Comp για μείωση των μη ενήμερων δανείων κατά 40% εντός της τριετίας 2017-2019.

Τέταρτον, θα μπει μεγάλο «φρένο» στις χορηγήσεις δανείων, το οποίο ενδέχεται να αφορά ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές. Ενδεικτικό το μήνυμα των κκ. Ρουμελιώτη-Πανταλάκη για «πάγωμα» των δανειοδοτήσεων προς τα ΜΜΕ. Για την ίδια στάση επιφυλάσσονται και οι υπόλοιπες τράπεζες, αν σκεφτεί κανείς πως μόλις προχθές κυκλοφόρησε ότι δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί γνωστού εκδοτικού ομίλου. 

Πέμπτον και τελευταίο, τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής με το business plan της Attica; «Μυρίζουν» ανατροπές! Το’ πε άλλωστε το διοικητικό δίδυμο: το κυβερνητικό σχέδιο για μετεξέλιξη της Τράπεζας σε αναπτυξιακή, θα μπει και πάλι στο τραπέζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments