Νησιά: Η άγνοια είναι πιο επικίνδυνη από τη νόσο | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Σεπτεμβρίου 2016, 12:14

Πολύ μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης για σοβαρά ζητήματα υγείας, διαπιστώνει η «Ομάδα Αιγαίου» που επισκέπτεται νησιά της περιοχής και προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους.Ειδικότερα, ακόμη και σε ιδιαίτερα τουριστικά νησιά, όπως η Πάτμος, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, τα ταμπού, ο φόβος και η άγνοια των κατοίκων τους, οδηγούν συχνά σε καθυστερημένες διαγνώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή.

Όπως επισήμανε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Ι. Χατζηγιάννη, από τους γιατρούς του Αιγαίου «οι γυναίκες ακόμη και σε νησιά με αυξημένο τουρισμό το καλοκαίρι, είναι απομονωμένες τον χειμώνα τόσο από γιατρούς όσο και από την σημαντική πληροφορία που θα τις οδηγήσει στο γιατρό» τόνισε και αναφέρθηκε σ ένα παράδειγμα που δείχνει το φόβο και την ντροπή που κυριαρχεί στις μικρές κοινωνίες των νησιών.

 «Πριν 5 χρόνια επήγαμε σε ελληνικό νησί με γυναικολόγο για να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις και δυστυχώς δεν προσήλθε καμία γυναίκα στα εξεταστήρια μας» επισήμανε.

Οι γιατροί της Ομάδας Αιγαίου αναζητούν πλέον, όπως είπαν σήμερα, πιο δραστικούς τρόπους προσέγγισης. » Πηγαίνουμε ακόμη και στα σπίτια για να προσεγγίσουμε κάποιες ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Ντρέπομαι ή φοβάμαι μην μου βρουν κάτι είναι η πρώτη αντίδραση » είπε ο πρόεδρος της ομάδας Αιγαίου Απόστολος Μπιλίρης.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε με αφορμή τη συνεργασία των γιατρών της ομάδας Αιγαίου με την Ομάδα «w40 Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία». Όπως ανέφερε το εκ μέρους της ομάδας αυτής, η Ελένη Λινάρδου, «από τις 5.000 χιλιάδες γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στη χώρα μας, πολλές δεν έχουν ακόμη και σήμερα πρόσβαση στην ενημέρωση, στην εξέταση και στη θεραπεία».


Μιλώντας για τις δράσεις της ομάδας, είπε ότι θα αφορούν γυναίκες όλων των ηλικιών που θα μάθουν να αυτοεξετάζονται μέσα από βιωματικά σεμινάρια και θα ενημερώνονται για την αξία της άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.