Διεθνή

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό το ακροδεξιό AfD

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό το ακροδεξιό AfD
Συνεχίζουν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ.

Το δημοσκοπικό ”ταβάνι” του χτύπησε το ακροδεξιό κόμμα ”Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) φτάνοντας το 16% σε πανεθνικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Infratest, η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα αυτό θα έπαιρνε 2% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση -στις αρχές Σεπτεμβρίου- του ίδιου δικτύου. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις άλλων Ινστιτούτων, η δύναμη του AfD κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 15%.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το σοσιαλδημοκρατικό (SPD) συνεχίζουν να έχουν καθοδική τροχιά. Το μεν CDU θα έπεφτε στο 32% το δε SPD στο 22%. Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν πλέον της εμπιστοσύνης μόνο του 54% των ψηφοφόρων και η βιωσιμότητά τους ακροβατεί επί «ξυρού ακμής». Σημειώνεται ότι το 2013 βρισκόταν 67,2%.

Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 12% (δηλαδή +1% από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), η Αριστερά 8% (-1%) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 6% (+1%). Εν τούτοις, επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων βρίσκονται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,4 έως 3,1%. Η δημοσκόπηση έγινε μετά τις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.



ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments