Μπαρόζο: Μιλάμε για την Goldman, όχι για καρτέλ ναρκωτικών | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 17:12 23 Σεπτεμβρίου 2016, 17:12

«Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών»;, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους, εμφανώς αναστατωμένος στην πρώτη δημόσια του τοποθέτηση για την υπόθεση.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. 

Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί πρώην επίτροποι έχουν αναλάβει θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως, δεδομένης της άποψης των Ευρωπαίων πολιτών για την Goldman Sachs, ιδίως μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η επιλογή του Μπαρόζο να εργαστεί στην εν λόγω τράπεζα προκαλεί φθορά στους θεσμούς της ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την τράπεζα εν μέρει υπεύθυνη για την οικονομική κρίση.

«Ποιος καθορίζει σε ποια τράπεζα μπορεί να εργαστεί κανείς; Αυτό είναι αυθαίρετο, μια επιλεκτική μεταχείριση που γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Μπαρόζο κατηγορεί τον διάδοχο του για διακριτική μεταχείριση εναντίον του και της τράπεζας, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφαση του.