Σουλτς: Brexit, πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 17:28

Να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την «αίτηση διαζυγίου» της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε τη βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Καλώ την πρωθυπουργό Μέι να ανακοινώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Σουλτς σε ομιλία του στους φοιτητές του London School of Economics (LSE).

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να πατήσει το κουμπί της παύσης των δραστηριοτήτων της» εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, προειδοποίησε ότι μια καθυστερημένη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα μπορούσε να οδηγήσει στο παράδοξο να ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2019.

 «Θα ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό στους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», εκτίμησε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του έτους. Αφού ξεκινήσει η διαδικασία και μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας, μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο χρόνια.

Αναγνωρίζοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας απαιτεί κάποια προετοιμασία, εξέφρασε τον φόβο ότι η μακρά καθυστέρηση θα οδηγήσει τόσο το Λονδίνο όσο και τις Βρυξέλλες «να περιχαρακωθούν στις θέσεις τους».