Υπόθεση WikiLeaks: 14 μέρες στην απομόνωση η Μάνινγκ | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 16:27

Θα εγκλειστεί για 14 ημέρες στην απομόνωση η διεμφυλική στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ,, επειδή επιχείρησε να αυτοκτονήσει και επειδή είχε στο κελί της ένα απαγορευμένο βιβλίο.

Η Μάνινγκ, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 35 ετών επειδή παρέδωσε απόρρητους φακέλους στον ιστότοπο WikiLeaks, σκοπεύει και ασκήσει έφεση στην απόφαση. 

Όπως ανέφερε, η ποινή της θα μειωθεί στο μισό εφόσον δεν διαπράξει κάποια άλλη παράβαση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Δεν έχει καθοριστεί το πότε ακριβώς θα εκτίσει τις 14 ημέρες στην απομόνωση. «Αισθάνομαι πληγωμένη. Αισθάνομαι μόνη. Έχω ταραχτεί από την απόφαση. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», τόνισε.

Η 28χρονη Τσέλσι Μάνινγκ γεννήθηκε με ανδρικά γεννητικά όργανα και μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία αποκάλυψε ότι αισθάνεται γυναίκα. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει τον Ιούλιο επειδή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ο στρατός της αρνείται την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη. Στις αρχές του μήνα είχε ξεκινήσει απεργία πείνας αλλά την διέκοψε όταν οι στρατός αποφάσισε να της επιτρέψει να υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Είχε ξεκινήσει ορμονοθεραπεία το 2015.

Η Μάνινγκ είχε παραδώσει στο WikiLeaks περισσότερα από 70.000 έγγραφα, βίντεο, διπλωματικά τηλεγραφήματα και άλλες στρατιωτικές αναφορές. Το 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών για κατασκοπεία αλλά θα μπορεί να αιτηθεί αναστολή της ποινής αφού εκτίσει 7 χρόνια στη φυλακή.