Βελκουλέσκου: Βαριά «κανόνια» για συντάξεις και αφορολόγητο! | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 14:00

Βαριά τα «κανόνια» που έριξε στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα η Ντέλια Βελκουλέσκου. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανοίγει περαιτέρω τη «βεντάλια» των προαπαιτουμένων, ζητεί και άλλες περικοπές στις συντάξεις για δικαιότερο ασφαλιστικό, ενώ επιμένει για μείωση του αφορολόγητου, όσο κι αν η κυβέρνηση ανεμίζει «κόκκινες γραμμές».

Ο «πέλεκυς» όμως πέφτει βαρύς και στα εργασιακά, όπου η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές συμβάσεις.

Η ίδια έστειλε το μήνυμά της στους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ταμείου ότι απαιτείται ελάφρυνση, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθώντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο», η κυρία Βελκουλέσκου τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην Ελλάδα, όπως για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά με πολύ σημαντικό κοινωνικό κόστος. 

Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξαν πολλά σοκ, τα οποία συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την αδυναμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια για φέτος βλέπει σταθεροποίηση, για του χρόνου εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας, αν προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Εντοπίζουμε υψηλούς κινδύνους (high risks) σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον τελευταίο χρόνο πράγματι προχώρησαν πολλές εξ αυτών, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

TAGS: