Πολιτική

Η ανάπτυξη του Τσίπρα «μπάζει από παντού»…

Η ανάπτυξη του Τσίπρα «μπάζει από παντού»…
Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ανάπτυξη, με όλα τα "μέτωπα" ανοιχτά. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα και οι εταίροι σφίγγουν το ζωνάρι σε διαπραγμάτευση και προσφυγικό. Στην Αθήνα οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από… τρενάκι του τρόμου για το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιστράτευσε το επικοινωνιακό του χάρισμα για ακόμη μία φορά, ωστόσο ο «οδικός χάρτης» προς την ανάπτυξη δεν φάνηκε να πείθει ούτε την κοινή γνώμη ούτε τον πολιτικό κόσμο ούτε και τους ξένους. Μάλιστα, η Citi χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα έως και «υπερβολικό», όταν χαμογελώντας στο φακό του Reuters, ο ίδιος δήλωσε πως η χώρα θα πραγματοποιήσει μερική έξοδο στις αγορές το 2017, την ώρα που η ΕΚΤ δεν έχει δώσει καν την ελπίδα!

Σε αντίθεση με την πολύ «τακτοποιημένη» εικόνα, την οποία ο πρωθυπουργός επιδίωξε να περάσει για την Ελλάδα, στην Αθήνα οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από… τρενάκι του τρόμου για το Μέγαρο Μαξίμου.



Τα «σύννεφα» πάνω από την Ηρώδου Αττικού έχουν πυκνώσει για τα καλά και «φως» δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ο πρωθυπουργός δέχεται «πυρά» και πιέσεις από παντού και η κυβέρνησή του παρακολουθεί αμήχανη τα δρώμενα σε όλα τα επίπεδα. Τα προβλήματα έχουν φτάσει με μορφή «χιονοστιβάδας» στο Μαξίμου και τώρα πια ακόμα και τα επικοινωνιακά «τρικ» δεν πιάνουν τόπο.

Τα «μέτωπα» για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολλά, ο αντίπαλος ισχυρός και ο χρόνος ο μεγαλύτερος εχθρός του. Το φετινό φθινόπωρο διαβλέπεται «καυτό» για την ελληνική πολιτική σκηνή, με διαπραγμάτευση, κανάλια, attica bank και προσφυγικό να σπέρνουν τη… διχόνοια ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά. Ο Οκτώβρης θα δοκιμάσει κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Την ώρα που τα… νούμερα από τους κλάδους του τουρισμού και των εξαγωγών χτυπούν “καμπανάκι” κιδνύνου, ο πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί φέτος να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4%, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%, επικαλούμενος τα έσοδα και τις τουριστικές εισροές.

Η “τρύπα” στα έσοδα είναι γνωστή, αποδεικνύοντας ότι οι υπέρογκοι φόροι, που επέβαλε η Αριστερά, δεν έπιασαν το στόχο της. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι δύο μεγάλες “ατμομηχανές” της ελληνικής οικονομίας, τουρισμός και εξαγωγές, δέχτηκαν βαθύτατα πλήγματα τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η εικόνα και του Αυγούστου αναμένεται αρνητική.

Πιο αναλυτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8% το 7μηνο και κατά 3,5% τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα και πλοία) μειώθηκαν κατά -1,8% το 7μηνο και κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ οι μεταφορικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου παραμένουν μεν μειωμένες κατά 38% αλλά τον Ιούλιο κατεγράφη αύξηση κατά 45,1%.

Όσον αφορά τώρα στο επίμαχο ζήτημα του χρέους, για το οποίο ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση επικρατεί “φαγωμάρα”, ο κ. Τσίπρας αφού παραδέχτηκε ότι οι απόψεις Αθήνας και δανειστών απέχουν πολύ, μας παρέπεμψε προς το τέλος του τρέχοντος έτους, λέγοντας χαρακτηριστικά «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου». 

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ τόνισε ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση για το χρέος. Η πορεία ωστόσο της διαπραγμάτευσης δείχνει άλλα. Οι δανειστές έριξαν «πόρτα» σε Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κατρούγκαλο για ακατάσχετο και “πάγωμα” οφειλών στα Ταμεία , αναχώρησαν από την Αθήνα και άφησαν πίσω την κυρία Βελκουλέσκου για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της έκθεσης της ανάλυσης της βιωσιμότητας.

Είναι σίγουρο πως η έκθεση του Ταμείου θα καταλήγει στο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτό συντελεί στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, μετά τα γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017, που σημαίνει ότι ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εκτεθεί με τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ομολόγησε πρόσφατα στη Βουλή ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2018, ενώ η απομείωση δεν θα είναι σημαντική.

Ακόμα μία εντυπωσιακή πρόβλεψη από τον κ. Τσίπρα, την οποία η Citi σχολιάζει ιδιαίτερα αρνητικά, είναι εκείνη με τη μερική έκδοση ομολόγων το 2017. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρωτίστως η χώρα να έχει συμπεριληφθεί και πάλι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που προϋποθέτει ελάφρυνση του χρέους, η οποία δεν προβλέπεται πριν το 2018.

Πάντως, με όλα τα “μέτωπα” ανοιχτά και ειδικά με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, η αξιολόγηση έχει πάει πολύ πίσω. Ο πρωθυπουργός βέβαια τονίζει ότι τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης έχουν “κλειδώσει” και πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει τέλη του Οκτωβρίου. Σήμερα, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το ν/σ με τα προαπαιτούμενα, παρά τις “καυτές” εκκρεμότητες, ενώ τα παρατράγουδα σε όλα τα επίπεδα δίνουν και παίρνουν. 

Την ίδια δε στιγμή, σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση με την Attica Bank, η οποία ξεκίνησε με το «μπλόκο» της ΤτΕ στην τοποθέτηση του διδύμου Ροτυμελιώτη-Σαπούτζογλου στο «τιμόνι» της Τράπεζας και τελικά έφτασε στην… αποκάλυψη ενός τρελού «πάρτι» ως προς τις δανειοδοτήσεις από το ίδιο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η υπόθεση της Τράπεζας ανέδειξε βέβαια και τις τεταμένες σχέσεις του διοικητή της ΤτΕ με το Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν οι δύο πλευρές ισχυρίζονται το αντίθετο. Πάντως, τα «καρφιά» κυβερνητικών στελεχών προς την ΤτΕ συνεχίζονται, με τον κ Δραγασάκη να φωτογραφίζει τον κ. Στουρνάρα, όταν λέει ότι κάποιοι θέλουν να βάλουν «λουκέτο» στην Τράπεζα.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, το προσφυγικό είναι η «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης, ειδικά μετά τις απανωτές ήττες της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο. Η έκρυθμη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου ανάμεσα στους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς και ανάμεσα σε κατοίκους και μετανάστες, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου στο Μαξίμου, το οποίο δεν το ακούει και αφήνει την κρίση αυτή να απλώνεται… σαν τραχανάς. Η Γερμανία θα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι το μεταναστευτικό, την ώρα δε που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «αιωρείται» και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη μ΄έναν τεράστιο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων.

Τελικά… το story με την ανάπτυξη του πρωθυπουργού “μπάζει” από παντού. Η κυβέρνηση προχωρεί σε αμήχανες κινήσεις, με κορυφαίο πρόβλημα αυτό των καναλιών, που έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Τα “μέτωπα” έχουν απλωθεί παντού και η λύση δεν είναι πουθενά, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει το πρέσινγκ για εκλογές. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments