Πολιτική

Προαπαιτούμενα: Σπριντ για την υποδόση των 2,8 δισ.

Προαπαιτούμενα: Σπριντ για την υποδόση των 2,8 δισ.
Στη Βουλή "πάνε" σήμερα τα προαπαιτούμενα, με μία μικρή "έκπτωση" στο ένα από τα δεκαπέντε, καθώς μεταφέρονται έξι ΔΕΚΟ αντί για οχτώ στο Υπερταμείο.

Απ’το… αυτί και στο.. Υπερταμείο πάνε έξι ΔΕΚΟ, με βάση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ν/σ που μπαίνει στην Ολομέλεια την Τρίτη και ψηφίζεται την ίδια μέρα, οι έξι ΔΕΚΟ που περνάνε για αξιοποίηση στο υπερταμείο, είναι οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.

Έτσι, γίνεται μια μίνι «έκπτωση» στο ένα από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, που όριζαν τη μεταφορά οκτώ ΔΕΚΟ. Οι δυο κρατικές επιχειρήσεις που απουσιάζουν- προσώρας- από τη λίστα, είναι ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.

Για τον ΑΔΜΗΕ, η αιτιολογία της απουσίας του είναι τεχνικού χαρακτήρα και αφορά τη σύνδεση της εταιρείας με τη ΔΕΗ, πράγμα που αναμένεται να λυθεί άμεσα. Για την ΕΑΒ, η Αθήνα είχε θέσει θέμα απόσυρσης της από τη λίστα, λόγω στρατηγικής σημασίας.

Γενικά, τα προαπαιτούμενα έχουν έντονο ενεργειακό «άρωμα». Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η νομοθεσία για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είχε τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ.

Για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του τομέα αυτού, τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου και την τροποποίηση της κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, δεν απαιτείται νομοθέτηση, αλλά ρυθμιστικές και άλλες αποφάσεις.

Πάντως, οι «εκπτώσεις» στα προαπαιτούμενα φέρνουν μπροστά το ενδεχόμενο να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υπο-δόσεις, την ώρα που στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ με βάση τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. 

Kαι όλα αυτά με.. υπόκρουση γκρίνιας απο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν, έχουν αλλεργία στις ιδιωτικοποιήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments