Πολιτική

Τσίπρας στη WSJ: Σέβομαι τη Μέρκελ, αλλά το χρέος δεν θα λυθεί το 2018!

Τσίπρας στη WSJ: Σέβομαι τη Μέρκελ, αλλά το χρέος δεν θα λυθεί το 2018!
Επιμένει στο story της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός, μιλώντας και στη WSL. Δηλώνει πως είναι άδικο να συνδέεται το θέμα του ελληνικού χρέους με τις γερμανικές εκλογές και ζητεί εκατέρωθεν τήρηση των δεσμεύσεων για το προσφυγικό.

Τα μηνύματά του προς τους Ευρωοπαίους αρχηγούς και κυρίως προς την Άγγελα Μέρκελ και το Μάριο Ντράγκι για το επίμαχο ζήτημα του χρέους και για την “καυτή πατάτα” του προσφυγικού έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Wall Street Journal. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι άδικο να συνδέεται η έναρξη του διαλόγου για το χρέος με τις γερμανικές εκλογές και τόνισε πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, “κλειδί” για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η συμμετοχή της χώρας στο QE της ΕΚΤ. Σε γενικές γραμμές, ο πρωθυπουργός στηρίχθηκε στο story για την ανάπτυξη, την οποία εξακολουθεί να τάζει, παρά τα ανοιχτά “μέτωπα”.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, ειδάλλως ρισκάρουν το μέλλον την Ε.Ε., υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στη Wall Street Journal.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνει ότι «η Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που έλαβε πέρυσι. Όμως πήρε μια απόφαση ως ευρωπαίος ηγέτης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε και τις άλλες χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες.

«Εάν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστών δώσουμε χώρο σε τέτοιες απόψεις, θα χάσουμε τα πάντα. Εάν χρησιμοποιήσεις τη δική τους ατζέντα, στο τέλος οι πολίτες δεν θα επιλέξουν εσένα. Θα επιλέξουν αυτούς γιατί ο κόσμος προτιμά το αυθεντικό», σημειώνει.

Αναφορικά με τη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους και τη σύνδεσή του με τις γερμανικές εκλογές του 2017, σημειώνει ότι «αυτό δεν είναι δίκαιο. Κάθε χώρα στην ΕΕ έχει εκλογές. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα του Βερολίνου και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ισχυρό επιχείρημα», τονίζει.

Σε σχέση με το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζει ότι «μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι δικό μας. Το ζήτημα δεν είναι οι τεμπέληδες Ελληνες που δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους.

Το δίλημμα είναι της Γερμανίας και των άλλων χωρών που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση. Οπότε πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν μαζί το ΔΝΤ και θα πρέπει να αποφασίσουν ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι θα προχωρήσουν χωρίς το ΔΝΤ και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα το κάνουν».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ότι τα μέτρα για το χρέος θα έχουν καθοριστεί ως τα τέλη του 2016. Τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

«Η συμμετοχή στο QE αποτελεί το κλειδί για προσέλκυση επενδυτών. Ολοι θα αντιληφθούν τότε ότι το Grexit έχει τελειώσει , ότι η κρίση έχει τελειώσει».

Τέλος, σχολιάζοντας τις περυσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σημειώνει ότι αποτέλεσαν πολύτιμο μάθημα. «Προσπαθήσαμε να πετύχουμε κάτι που ήταν αδύνατον να μας δώσουν οι εταίροι μας. Όχι επειδή οι απαιτήσεις μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια αλλά γιατί η ισορροπία δυνάμεων ήταν κακή για εμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments