Σταθάκης προκαλεί Γιούνκερ: Η πώληση των «κόκκινων» δανείων ήταν μνημονιακή δέσμευση | Pagenews.gr
Pagenews Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 16:39

Απάντηση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τη «βόμβα» που έριξε ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds ήταν απόφαση της κυβέρνησης, χωρίς την παρέμβαση των δανειστών, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων δανείων» ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς, ο,τιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης. 


Προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός υπογράμμισε: «Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική». 


Σε ερώτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση απάντησε ότι η «η αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει, θα κλείσει κανονικά και πριν από το Γιούρογκρουπ».

TAGS: