Πολιτική

Οι “καμπάνες” της Βελκουλέσκου βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα

Οι “καμπάνες” της Βελκουλέσκου βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα
Βαρύς ο "πέλεκυς" για τις συντάξεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ. Η "σιδηρά κυρία" ουσιαστικά ακύρωσε το story του Έλληνα πρωθυπουργού για την ανάπτυξη, μιλώντας για στασιμότητα και αδύναμες προοπτικές.

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, αλλά τα βαριά “κανόνια” που έριξε η “σιδηρά κυρία” του ΔΝΤ, βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει καν μία σαφή εικόνα για την πορεία των 15 προαπαιτουμένων. 

Η κυρία Βελκουλέσκου-η οποία παρέμεινε στην Αθήνα περισσότερο από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ώστε να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της έκθεσης για την ελληνική οικονομία-με λίγα λόγια αμφισβήτησε τη συμφωνία για το ασφαλιστικό-φορολογικό, την οποία έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και μάλιστα εφαρμόζεται. 

Η ίδια ζήτησε να αλλάξει το “μείγμα” δημοσιονομικής πολιτικής, βάζοντας στο… κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση καταρχήν τις συντάξεις. Ειδικότερα, το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις. 

Ακόμη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή απαλλάσσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%. 

Ο “πέλεκυς” όμως πέφτει βαρύς και στα εργασιακά, όπου η κυρία Βελκουλέσκου έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές συμβάσεις. 

Η ίδια έστειλε το μήνυμά της στους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ταμείου ότι απαιτείται ελάφρυνση, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. 

Ακολουθώντας την τακτική “μαστίγιο και καρότο”, η εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην Ελλάδα, όπως για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά με πολύ σημαντικό κοινωνικό κόστος. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξαν πολλά σοκ, τα οποία συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την αδυναμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Πάντως, η “σιδηρά κυρία” του Ταμείου ουσιαστικά ακύρωσε το story του Έλληνα πρωθυπουργού για την ανάπτυξη, μιλώντας για στασιμότητα, ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το 2017 και αδύναμες προοπτικές μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. 

Πάντως, από τις “καμπάνες” της κυρίας Βελκουλέσκου είναι σίγουρο πως η έκθεση του Ταμείου θα καταλήγει στο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. 

Αυτό συντελεί στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, μετά τα γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017, που σημαίνει ότι ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εκτεθεί με τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ομολόγησε πρόσφατα στη Βουλή ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2018, ενώ η απομείωση δεν θα είναι σημαντική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments