Νέες τουρκικές παραβιάσεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 16 Νοεμβρίου 2016, 17:21

Σε αερομαχία πάνω από το Αιγαίο εξελίχθηκε το μεσημέρι η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από δύο τουρκικά F-16. Τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι και παρά τις προειδοποιήσεις δεν ανταποκρίθηκαν. Τότε, δύο ελληνικά F- 16 απογειώθηκαν από βάση ετοιμότητας του Αιγαίου και ακολούθησε εμπλοκή ανάμεσα στα δύο ζεύγη των μαχητικών, νότια των Ψαρρών. 

Ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων δεν σταμάτησαν εκεί, αφού σήμερα συνολικά 11 αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβάσεις ή παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε σχηματισμούς των δύο ή των τεσσάρων και ένα μεμονωμένο (τύπου CN – 235). Όπως διαπιστώθηκε, δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Όλα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτικά.

Σημειώνεται ότι τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει και χθες τον εθνικό εναέριο χώρο, την ώρα που έφθανε στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εντείνονται: Είναι χαρακτηριστικό ότι παραβιάσεις είχαν καταγραφεί ακόμη και κατά την 28η Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής επετείου, κόντρα στα ειωθότα. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία είχε δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή στο Νότιο Αιγαίο που περιλάμβανε ακόμη και το Καστελόριζο προκειμένου να διεξαχθεί άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού με πραγματικά πυρά.