Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδεται στην Ολλανδία ο Καραγιώργης | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Νοεμβρίου 2016, 16:44

Δεν θα εκδοθεί στην Ολλανδία ο 66χρονος εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, όπως αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ’ αριθμ. 1751/2016 απόφασή του.

Όπως είναι γνωστό, οι ολλανδικές αρχές έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εν λόγω εφοπλιστή και γι αυτό συνελήφθη πρόσφατα στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Το ένταλμα εκδόθηκε καθώς από τις ολλανδικές δικαστικές αρχές εκκρεμούν σε βάρος του τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης και τον εκζητούν προκειμένου να δικαστεί.

Οι σε βάρος του κατηγορίες σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές, ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε μορφή σκόνης, που είχε εξαγοράσει το 80% των μετοχών της.

Από τα ελληνικά δικαστήρια, ο εν λόγω εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Οι Έλληνες δικαστές έκαναν μερικά δεκτό το αίτημα των ολλανδικών αρχών και τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης του Ιωάννη Καραγιώργη, μόνο για το αδίκημα της απάτης και όχι για τα υπόλοιπα δύο αδικήματα.

Επί της εφετειακής απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον εφοπλιστή στον Άρειο Πάγο και σήμερα έγινε δεκτή η έφεση. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η πράξη με την οποία βαρύνεται ο κ. Καραγιώργης, δεν αφορά απάτη, αλλά δόλια χρεοκοπία, που είναι πλημμέλημα κατά τον Ποινικό Κώδικα.

Συνεπώς, με απώτατο χρόνο τέλεσης του επίμαχου αδικήματος τον Απρίλιο του 2011, αυτό (το αδίκημα) έχει περιέλθει σε παραγραφή (5ετία), ενώ αίρει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

TAGS: