Έσπεν Μπαρθ Άιντε: Δύσκολη η επανάληψη των συνομιλιών | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Νοεμβρίου 2016, 14:54

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί, αν και η επανάληψη των συνομιλιών δεν είναι εύκολη, τόνισε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Όπως επεσήμανε, τα Ηνωμένα Έθνη θα πράξουν ό,τι μπορούν, με τη μορφή της εκ του σύνεγγυς διπλωματίας, για να βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθούν οι ιδέες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τους δύο ηγέτες. 

Επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μη χαθεί η δυναμική που υπάρχει. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν έχει γίνει και ότι δεν συνέβη τίποτε». 

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να υπάρξει τώρα συνέχιση της διαδικασίας, ο κ. Άιντε απάντησε ότι όλοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, όσον αφορά την επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις για τον τρόπο που θα κινηθούν οι δύο πλευρές.

Η συνάντηση με Αναστασιάδη 

Το πρωί, ο κ. Άιντε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε πισωγύρισμα το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, επειδή δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθούν όλα όσα αναμένονταν, ενώ υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες.

Είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχουν αγεφύρωτα θέματα και ότι και επί άλλων θεμάτων υπήρξε, αρχικά, διαφορά, αλλά γεφυρώθηκαν στη συνέχεια. 

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν τρόπους για επανοικοδόμηση της δυναμικής που υπήρχε, τονίζοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους δύο ηγέτες.

TAGS: