Νορβηγία: Βαριά «καμπάνα» στην Καθολική Εκκλησία | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Νοεμβρίου 2016, 20:20

 Σε πρόστιμο καταδικάστηκε η καθολική εκκλησία της Νορβηγίας, ενώ ένα στέλεχός της ετέθη υπό έρευνα επειδή για χρόνια δηλωνόταν ψευδώς υψηλότερος αριθμός πιστών από τον πραγματικό προκειμένου να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, με απόφασή της η εισαγγελία του Όσλο απαιτεί να επιστραφεί στο κράτος 1 εκατομμύριο κορόνες (πάνω από 110.000 ευρώ) από την επισκοπή του Όσλο, η οποία κρατά καταλόγους των καθολικών πιστών σε εθνικό επίπεδο.

Η επισκοπή κατηγορείται ότι μεταξύ του 2011 και του 2014 ξεσήκωσε από τους τηλεφωνικούς καταλόγους ονόματα μεταναστών με επώνυμα που άφηναν να εννοηθεί ότι προέρχονται από χώρες όπου η κυριότερη θρησκεία είναι ο καθολικισμός και τους προσέθεταν στον κατάλογο των πιστών της εκκλησίας.

Στη Νορβηγία, χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι προτεστάντες, το κράτος χρηματοδοτεί εκκλησίες ή οργανώσεις των θρησκευτικών μειονοτήτων ανάλογα με τον αριθμό των πιστών τους.

Διογκώνοντας τον αριθμό των πιστών της, η επισκοπή μπόρεσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δημόσιες χρηματοδοτήσεις από αυτές τις οποίες δικαιούνταν.

Η επισκοπή μπορεί να επιλέξει να αμφισβητήσει δικαστικά το πρόστιμο αλλά η υπόθεση σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθεί σε δημόσια δίκη.