Διεθνή

Κυπριακό: Η Αθήνα προσδοκά επανεκκίνηση, η Τουρκία αποκλείει τη λύση

Κυπριακό: Η Αθήνα προσδοκά επανεκκίνηση, η Τουρκία αποκλείει τη λύση
Ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες, για να "κλειδώσει" η συνάντηση με Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι.

Σε ιδιαίτερο αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι το διήμερο 2-4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει μέχρι και στο παρά πέντε-την επομένη συνεδριάζει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα-την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς στο περιθώριο της Διάσκεψης να έχει τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις “κλονίζονται” τόσο από το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και από το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού. 

Αναφορικά δε με το τελευταίο η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά το “ναυάγιο” στην Ελβετία. Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος για τα όσα έγιναν στο Mont Pelerin και το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μία συμφωνία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να δείχνει πρόθεση για επανέναρξη της συζήτησης. Τουναντίον, απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευσης συμφωνίας επί του Κυπριακού, καθώς ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση μέσα στο 2016.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Κουρτουλμούς είπε δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για λύση εντός του έτους. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο νέο έτος είπε και προσέθεσε ότι σημασία για την Τουρκία έχει η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότητα των δύο πλευρών στη διοίκηση και η διαφύλαξη του καθεστώτος εγγυητριών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο Κουρτουλμούς δήλωσε: “Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι με την ΕΕ και όχι με την Ελλάδα. Η Τουρκία την τηρεί καθ’ όλα. Οι αριθμοί ροών που είναι μηδενικοί, το αποδεικνύουν. Περιμένουμε από την ΕΕ να υλοποιήσει το σκέλος που της αναλογεί. Δηλαδή την άρση της θεώρησης βίζας για τους Τουρκους πολίτες και την αποδέσμευση των κονδυλίων 3 δισ. που έχει υποσχεθεί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments