Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Νοεμβρίου 2016, 06:09

Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε με το ελληνικό ζήτημα να εισέρχεται σε καθοριστική φάση. 

Σήμερα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πριν από τη συνεδρίαση και μέχρι την Κυριακή θα μεσολαβήσουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους.

Σε μία δύσκολη «εξίσωση» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, αλλά και το θέμα της διευθέτησης του χρέους, αφού κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο δρόμος για διευθέτηση του χρέους, περνά μέσα από τα σκληρά μέτρα που πρέπει να περάσει η Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα αλλά και μετά την λήξη του Προγράμματος.

Τον γρίφο της αξιολόγησης προσπαθεί να λύσει η Κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους.

Η απόσταση, όμως, ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές, είναι αρκετά μεγάλη, όπως αποδείχθηκε και στη τηλεδιάσκεψη των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, «συνεχίζονται οι αλλαγές ώστε να υπάρξει προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν έως την Δευτέρα», οπότε θα διεξαχθεί και το κρίσιμο EuroWorking Group.

Κύκλοι, εξάλλου, του Υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως «Σε ότι αφορά τα εργασιακά, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις. Στην διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι επαφές θα συνεχιστούν την Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ως προς τα θέματα του Υπουργείου Ενέργειας ανώτατο στέλεχος εκτίμησε πως «Από την Τρίτη και μετά θα κλείσουμε θέματα. Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, συνεχίζουν αν παραμένουν τα γνωστά αγκάθια».

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρότρυνε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια στο χρέος, ενώ και ο Πιερ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα με τον ίδιο στόχο.


Πολιτική συμφωνία θέλει το Μαξίμου


Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.


 Αναφορικά με το χρέος, όλοι συμφωνούν στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, εκεί που εστιάζονται οι διαφωνίες είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός ζητάει πιο δραστικά μέτρα ελάφρυνσης θεωρώντας ότι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, πως στο τραπέζι της συνεδρίασης της 5ης Δεκεμβρίου θα βρεθούν προς συζήτηση και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

TAGS: