Πολιτική

Χρέος: Γυρεύοντας πολιτικούς “συμμάχους” στο Άμπου Ντάμπι…

Χρέος: Γυρεύοντας πολιτικούς “συμμάχους” στο Άμπου Ντάμπι…
Πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο, ευρωπαϊκό επίπεδο, έστω και στο παρά πέντε του Eurogroup, επιχειρεί ο πρωθυπουργός, ενώ το "αφήγημα" δεν βγαίνει. Άγνωστο ακόμα, αν θα δει Μέρκελ και Ερντογάν, πέρα από Ολάντ. Κρίσιμη εβδομάδα, με δύο νομοσχέδια-σκούπα στη Βουλή. Σε ρυθμούς εξπρές για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Της Βούλας Μαλαίνου

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει ο άγνωστοςnΧ στην εξίσωση για το χρέος, Βρυξέλλες και ΔΝΤ να συνεχίζουν τις κόντρες και τοnΤαμείο να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη συμμετοχή του ήnμη στο ελληνικό πρόγραμμα, τα περιθώρια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπραnείναι περιορισμένα, ενώ οι ελιγμοί του πρωθυπουργού με το «αφήγημα» της αξιολόγησηςnδεν δείχνουν να αποδίδουν καρπούς. 

Ο ίδιος ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση,nακόμα και στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επόμενος σταθμός του; Το ΑμπούnΝτάμπι, όπου θα δει τον Γάλλο πρόεδρο. Ωστόσο, εν αμφιβόλω τίθενται τόσο ηnσυνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, τηnστιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνονται να «κλονίζονται» από τα απανωτάnπαραληρήματα του «σουλτάνου» για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές τουnίδιου προς την ΕΕ για το προσφυγικό. 

Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι από τιςn2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασίαnτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τηνnοποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Πέραnαπό το ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένοnτετ-α-τετ και με το διάδοχο του θρόνου, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. 

Στην πραγματικότητα το ταξίδι αυτό για τον κ. Τσίπρα αποτελείnτην ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αναζητήσει «συμμάχους», οι οποίοι θα στηρίξουνnτο αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα, την ώρα που το Βερολίνοnεπιμένει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησηςnκαι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεταιnζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Στη Διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι έχει προσκληθεί επισήμως και ηnΆγγελα Μέρκελ, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο, αν η καγκελάριος θα παρευρεθεί,nσυνεπώς δεν ξέρουμε και αν στο περιθώριο θα υπάρξει τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα. 

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σπουδαία σημασία γιαnτην Αθήνα, είναι κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες, που θέλουν τη μίνι Σύνοδοnτου Βερολίνου, τη λεγόμενη συνάντηση του “Washington Group”, να διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν από τοnσυμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου, όπου φυσικά τον κυρίαρχοnρόλο θα έχει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, καθώς άλλωστε ο ίδιος φέρεται να είχε ζητήσει τοnραντεβού αυτό για την περασμένη Παρασκευή, το οποίο και ματαιώθηκε. 

Το τοπίο γύρω από αυτή την περιβόητη Σύνοδο εξακολουθεί ναnπαραμένει θολό, καθώς η Γερμανία διαψεύδει τα περί σύγκλησής της, ενώnπληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας,nΓαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Ισπανίας πράγματι επρόκειτο να γίνει καιnμάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Σόιμπλε, ωστόσο καθώς η Σύνοδος είδε το φως της δημοσιότητας,nο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε την ακύρωσή της. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο, τοnοποίο έχει ξαναγράψει το www.pagenews.gr, ο Σόιμπλε να παίζει το χαρτί της καθυστέρησηςnτης δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ηςnΔεκεμβρίου να μην υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το ελληνικό χρέος,nτη στιγμή που το Βερολίνο θέλει να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό μετά τις γερμανικέςnεκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, αναμένεταιnιδιαίτερα «καυτή», καθώς ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του, δεδομένηςnτης σιγουριάς του ότι και η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και η κυβέρνησή τουnθα «λύσει» το χρέος και τα ομόλογα θα ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ με «σήμα» από τοnΜάριο Ντράγκι, «τρίπτυχο», το οποίο θα σημάνει και την επιστροφή της Ελλάδαςnστην ανάπτυξη. 

Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωστόσο, μυρίζει… «μπαρούτι». Οιnπροσδοκίες του κ. Τσίπρα πέφτουν πάνω σε «νάρκες». Η ελληνική πλευρά έχει μόλιςnλίγες μέρες για να «κλείσει» και μάλιστα εξ’ αποστάσεως όλες τις εκκρεμότητες τηςnδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όταν στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά τουn2018 δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος. 

Ο πρωθυπουργός, βέβαια,nβλέποντας το χρόνο αντίπαλό του, έχει δώσει «γραμμή» στα στελέχη του να τα πουνn«ναι» σε όλα, προκειμένου η κυβέρνησή του να λάβει έστω και το ελάχιστο ως προςnτη συμφωνία για το χρέος. Με λίγα λόγια δηλαδή να κλείσει η διαπραγμάτευση στο… πόδι. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδαnαναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με διαδικασίεςnεξπρές δύο πολυνομοσχέδια – «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για τηνnολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Σήμερα,nκαταφτάνει στην Αθήνα ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, από τον οποίο ο κ.nΤσίπρας περιμένει έστω μία δήλωση στήριξης ως προς το χρέος, για να τηnχρησιμοποιήσει μεταξύ των άλλων επικοινωνιακών του «χαρτιών». Αυτό, την ώρα πουnη Αθήνα θα λάβει την πρώτη γεύση για τις προθέσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Eurogroup κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG. 

Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αθήναςnκαι δανειστών θυμίζει κάτι από… προεκλογική εκστρατεία. Στην Ηρώδου Αττικούnτα σύννεφα έχουν “πυκνώσει” και οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτραναnπως τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα, αλλάζοντας χέρια σταnκρίσιμα χαρτοφυλάκια καθ΄υπόιδειξη της τρόικας, ο ανασχηματισμός δεν ήτανnτίποτα παραπάνω από μία πρόφαση για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες,nσε περίπτωση που η ώρα της κάλπης σημάνει νωρίτερα. 

Αναμφισβήτητα, οnπρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδοnτόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά.nnΠολιτικοί παράγοντες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τη στροφήnτου πρωθυπουργού στην κοινωνία, τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται ναnπάρει σύντομα την απόφαση να προσφύγει στις κάλπες, γι’ αυτό και στήνει τώρα τηnστρατηγική του, έτσι ώστε τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σεnαξιοπρεπή επίπεδα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκηnνα “σαρώνει” σε όλα τα σημεία και τον πρωθυπουργό να χάνει όλο καιnπερισσότερο έδαφος. 

Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη,nαναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και τοnτελευταίο του επικοινωνιακό “χαρτί”, το οποίο είναι η διευθέτηση τουnχρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να “δραπετεύσει” από τηνnεξουσία, επικαλούμενος τις “τρικλοποδιές”, που έβαλαν οι εταίροι σεnχώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τονnκ. Μητσοτάκη, ως “σύμμαχό” τους, όπως εξάλλου έκανε και χθες,nτονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρωςnτις θέσεις του ΔΝΤ. 

Σε κάθε περίπτωση,nοι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους για το χρέος κρίνουνnτις εξελίξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments