Πολιτική

Σε ρόλο… “διαμεσολαβητή” ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Σε ρόλο… “διαμεσολαβητή” ο Μοσκοβισί στην Αθήνα
Αγωνία στο Μαξίμου για το κατά πόσο ο Γάλλος Επίτροπος θα είναι ο "μάγος" με τα δώρα, εν μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης για το χρέος. Πάτο πιάνει ο πήχης προσδοκιών για το σημερινό EWG. Σε κορυφαίο ζήτημα αναδεικνύει τώρα η κυβέρνηση τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Τα τελευταία του “χαρτιά”, με στόχο έστω και την επίτευξη μίας “κουτσής” συμφωνίας στο Eurogrpoup, επιστρατεύεται ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολιτικής πια διαπραγμάτευσης σε ανώτερο, ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου στην Αθήνα είναι απλώς μία… επικοινωνιακή “αβάντα” στις ήδη πολύ περιορισμένες αξιώσεις του πρωθυπουργού για το αποψινό EGW, καθώς ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανίζεται πάντα στις κρίσιμες περιόδους, ως “διαιτητής”.

Ουσιαστικά, ο Γάλλος επίτροπος βρίσκεται στην Αθήνα σε ρόλο διαμεσολαβητή, εν μέσω μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών και ανοιχτής κόντρας Κομισιόν-Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας κορυφώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος από το Άμπου Ντάμπι αυτή τη φορά, ο ίδιος προσβλέπει στην παρέμβαση του κ. Μοσκοβισί για διευθέτηση του χρέους τώρα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσει στους επικοινωνιακούς του ελιγμούς, στο περιθώριο των συναντήσεων, που θα έχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ανοιχτά βέβαια παραμένουν τα ραντεβού του πρωθυπουργού τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει… στον πάτο τον πήχη προσδοκιών για το τί θα βγάλει η συνεδρίαση του EWG, ενώ την ίδια ώρα στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη αγωνία για το κατά πόσο οι  κκ. Μοσκοβισί και Κερέ θα είναι οι “μάγοι” με τα δώρα.

Ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε νωρίτερα την Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το χρέος, τονίζοντας δε πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και “γυρίζει σελίδα”. Εν συνεχεία, στις 5 το απόγευμα ο Γάλλος επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ απόψε ο ίδιος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια δείπνου, που οργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου “THE GREEK ECONOMY CONFERENCE” από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο (ώρα 20:30, ξενοδοχείο “Athenaeum Intercontinental”).

Αύριο, Τρίτη ο κ. Μοσκοβισί θα έχει επαφές με την 31χρονη Έφη Ατσιόγλου, τη στιγμή που τα εργασιακά αποτελούν το κορυφαίο “αγκάθι” της διαπραγμάτευσης. Θα έχει προηγηθεί η συμμετοχή του σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (ώρα 11:15). Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

“Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το “success story” που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται”, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών, στην εφημερίδα “Εθνος της Κυριακής”. Σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους τονίζει ότι: “σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup”.

“Η συμφωνία του Μαϊου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρια πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν”, υπενθυμίζει ο Επίτροπος και προσθέτει: “Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο”. Ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, όπως αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. “Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων”, σημείωσε. Αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει. Σημείωσε, όμως, ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.

Βάζουν τώρα μπροστά το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, με το “αφήγημα” για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πέφτει πάνω σε… νάρκες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα περιορίζει τώρα τις προσδοκίες, προσβλέποντας ακόμη και σε ό,τι λιγότερο μπορεί να λάβει για το χρέος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεδομένης της καθυστέρησης, που “παίζει” άλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η δεύτερη αξιολόγηση φαντάζει σχεδόν απίθανο πια να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων του Μαξίμου, ενώ όσο και αν στην Ηρώδου Αττικού “ξορκίζουν” τα σενάρια εκλογών, οι διεργασίες στους ευρωπαϊκούς κόλπους, η οργισμένη κοινή γνώμη και κυρίως η αδυναμία του πρωθυπουργού να διαχειριστεί αυτή τη “θύελλα” προβλημάτων, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως είναι εφικτή η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου και πως έχει κλείσει το 90% των ανοιχτών ζητημάτων. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι, όπως προέκυψε από το σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τη σπουδαιότητα, που έχει το ΔΝΤ να ξεθαρίσει τη θέση του σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κακοί οιωνοί από τα εξ’ αποστάσεως παζάρια

Όπως και να’ χει η εβδομάδα δεν έχει ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς, παρά την παρουσία των κκ. Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα. Οι εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για υψηλές αξιώσεις στο σημερινό EGW. “Λευκός καπνός” σίγουρα δεν αναμένεται να βγει. Αυτό που η Αθήνα μάλλον θα λάβει, είναι μία γερή γεύση για το σκληρό πόκερ, που πρόκειται να ακολουθήσει στο επικείμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου. 

Ο δρόμος προς το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι στρωμένος με “αγκάθια”. Ο λόγος πρωτίστως για το τεράστιο χάσμα Αθήνας -δανειστών ως προς την “καυτή πατάτα” των εργασιακών. Το βελτιωμένο-στο ελάχιστο-κείμενο των θεσμών, το οποίο εστάλη στη νεαρή υπουργό Εργασίας, δεν φάνηκε να ικανοποίησε καθόλου την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς οι δανειστές δηλώνουν αμετακίνητοι ως προς τις θέσεις τους όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα δε, η “τρύπα” των 600 εκατ. ευρώ ως προς τα δημοσιονομικά του 2018 αποτελεί ακόμα μία βασική εκκρεμότητα. 

Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του κινδυνεύουν να βρεθούν επικίνδυνα εκτεθειμένοι, εάν μέχρι το τέλος του 2016 δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Βέβαια, τα επικοινωνιακά τρικ από το Μαξίμου δεν σταματούν, καθώς στελέχη του δηλώνουν αισιόδοξα πως η πολιτική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού ως προς το χρέος θα πιάσει τόπο. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup μόλις ξεκίνησε και όμως οι εκκρεμότητες ως προς τα προαπαιτούμενα σχηματίζουν “βουνό”. Απώτερος σκοπός του πρωθυπουργού είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στo QE της ΕΚΤ, η οποία χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι δυνατή. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χωρίς διευθέτηση του χρέους, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι διαφωνεί. 

Από το “μέτωπο” της κυρίας Αχτσιόγλου μυρίζει σίγουρα “μπαρούτι”. Πληροφορίες λένε ότι οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις διαβουλεύσεις, ώστε να κλείσουν μες στην εβδομάδα όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο οι δανειστές φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν πίσω αρκετά βήματα. Την ίδια στιγμή με κατεπείγουσες διαδικασίες θα “τρέχουν” προς ψήφιση νομοσχέδια στη Βουλή. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, βλέποντας το χρόνο αντίπαλό του, έχει δώσει “γραμμή” να κλείσει η αξιολόγηση το… πόδι. 

Προεκλογικό… άρωμα

Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αθήνας και δανειστών θυμίζει κάτι από… προεκλογική εκστρατεία. Στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα έχουν “πυκνώσει” και οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα πως τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα, αλλάζοντας χέρια στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια καθ΄υπόιδειξη της τρόικας, ο ανασχηματισμός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία πρόφαση για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, σε περίπτωση που η ώρα της κάλπης σημάνει νωρίτερα. 

Αναμφισβήτητα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά. Πολιτικοί παράγοντες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τη στροφή του πρωθυπουργού στην κοινωνία, τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να πάρει σύντομα την απόφαση να προσφύγει στις κάλπες, γι’ αυτό και στήνει τώρα τη στρατηγική του, έτσι ώστε τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιοπρεπή επίπεδα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “σαρώνει” σε όλα τα σημεία και τον πρωθυπουργό να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος. 

Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και το τελευταίο του επικοινωνιακό “χαρτί”, το οποίο είναι η διευθέτηση του χρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να “δραπετεύσει” από την εξουσία, επικαλούμενος τις “τρικλοποδιές”, που έβαλαν οι εταίροι σε χώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τον κ. Μητσοτάκη, ως “σύμμαχό” τους, όπως εξάλλου έκανε και χθες, τονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους για το χρέος κρίνουν τις εξελίξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments