Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί με αποστολή το κλείσιμο της αξιολόγησης | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Νοεμβρίου 2016, 06:10

Με.. ευρωπαϊκό πρέσινγκ για το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά η εβδομάδα για την κυβέρνηση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, καταφθάνει στην Αθήνα την κατάλληλη στιγμή. 

Αν και ο Επίτροπος κομίζει.. αισιόδοξα μηνύματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, οι αποστάσεις μεταξύ Αθήνας- δανειστών παραμένουν. Οι διαφορές και τα αγκάθια στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης κάνουν τη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ευσεβή πόθο.

Προσπαθώντας να.. σπρώξει λίγο την κατάσταση προς το αίσιο τέλος του ελληνικού δράματος, που όλη η ΕΕ επιθυμεί, ο Μοσκοβισί θα έχει κύκλο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο.

Ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ της Δευτέρας, ο επίτροπος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια δείπνου, που οργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου «THE GREEK ECONOMY CONFERENCE» από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο (ώρα 20:30, ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental»).

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και αμέσως μετά θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου (ώρα 10:15, στο Υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (ώρα 11:15).

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

«Απολύτως εφικτό το staff level agreement»

  «Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το «success story» που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται», τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών, στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους τονίζει ότι: «σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup».

«Η συμφωνία του Μαϊου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρια πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν», υπενθυμίζει ο Επίτροπος και προσθέτει:

«Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο».

Ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, όπως αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει. Σημείωσε, όμως, ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.

Σήμερα τα σπουδαία

 Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup. Αναμένεται να πραγματοποιήθεί ένας γενικός απολογισμός της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης. Το EWG θα κρίνει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Με το πόρισμα αυτό, λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Πάντως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, διεφάνη πως οι διαφορές Αθήνας-Θεσμών σε μια σειρά από ζητήματα παραμένουν. 

Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν μια σύνοψη των ανοιχτών ζητημάτων πριν από το κρίσιμο Εuroworking Group. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζητησης βρέθηκαν οι φοροαπαλλαγές, τα δημοσιονομικά του 2018, οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων και τα εργασιακά.

Α.Α.

TAGS: