Αθλητισμός

Η μέρα που η ΑΕΚ απέκτησε τον κορυφαίο ξένο της ιστορίας της

Η μέρα που η ΑΕΚ απέκτησε τον κορυφαίο ξένο της ιστορίας της
Σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, η ΑΕΚ έφερνε στην Ελλάδα τον άσημο τότε Τόνι Σαβέφσκι, που έμελε να γίνει ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία της. Το sport-fm.gr σάς θυμίζει.

​Μπορεί τη φανέλα της ΑΕΚ να έχουν φορέσει από τον τεράστιο Ριβάλντο μέχρι τους σπουδαίους Γκαμάρα, Σαμπανάτζοβιτς και Μπάγεβιτς, ωστόσο ο κορυφαίος σε διάρκεια και προσφορά ξένος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της είναι άλλος… 

Ο λόγος για τον Τόνι Σαβέφσκι, που σαν σήμερα, πριν από 28 ολόκληρα χρόνια, ερχόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό της. Ο λιπόσαρκος μέσος από τη Βαρντάρ Σκοπίων δεν αποθεώθηκε από κανέναν στο αεροδρόμιο, ούτε τον υποδέχτηκαν οι εφημερίδες με πομπώδεις τίτλους, ωστόσο εξελίχθηκε σε πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ. 

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον γνώριζε καλά από τη συμβολή του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με τη Βαρντάρ το 1987 και ενάμιση χρόνο μετά τον έφερε στην «Ένωση», όταν η ΕΠΟ επέτρεψε στις ομάδες της Α’ Εθνικής να έχουν και τρίτο ξένο στο ρόστερ τους. 

Αρχικά αποτέλεσε «μαγικό» δίδυμο με τον Μίροσλαβ Οκόνσκι στη μεσαία γραμμή, ενώ εν συνεχεία συνέθεσε με τον Μιχάλη Κασάπη την ασυναγώνιστη αριστερή πλευρά της ΑΕΚ. Ο Σαβέφσκι συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή του «Δικεφάλου», καθώς μαζί του κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994), τρία Κύπελλα (1996, 1997, 2000), δύο Σούπερ Καπ (1989, 1996) και ένα Λιγκ Καπ (1990). Επίσης πρωταγωνίστησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ, όπως στο 5-3 επί της Δυναμό Δρέσδης για το Πρωταθλητριών το 1989, ενώ πέτυχε το γκολ στο «Άιμπροξ Παρκ» που σφράγισε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League το 1994 με νίκη 1-0 επί της Ρέιντζερς. Την ίδια σεζόν βρήκε δίχτυα απέναντι σε Άγιαξ και Μίλαν. 

Μετά από 13 χρόνια στην ΑΕΚ αποσύρθηκε μετρώντας 51 γκολ και 357 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και αποτελώντας τον τρίτο στη λίστα όλων των εποχών της ομάδας του, πίσω από Μίμη Παπαϊωάννου και Στέλιο Μανωλά. Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στις 21 Ιανουαρίου του 2001 απέναντι στην Ξάνθη στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε χρέη προπονητή αντικαθιστώντας τον Γιάννη Παθιακάκη έχοντας στο πλευρό του τον Ευγένιο Γκέραρντ. Σε 15 ματς πρωταθλήματος είχε απολογισμό 11 νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, ενώ κάθισε στον πάγκο στα δύο ματς με την Μπαρτσελόνα, με ήττες 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 5-0 στο «Καμπ Νου». 

Μετά από ένα διάλειμμα περίπου τριών ετών στην Κύπρο, το 2004 επέστρεψε επί προεδρίας Νικολαΐδη αναλαμβάνοντας τεχνικός διευθυντής της ομάδας νέων της ΑΕΚ μέχρι το 2012, για να επιστρέψει στο τμήμα ανίχνευσης ταλέντων προ λίγων μηνών.

Άλλωστε η ΑΕΚ σημάδεψε τη ζωή του. Όπως και ο ίδιος την ιστορία της…

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments