ΣΕΑ: 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Νοεμβρίου 2016, 17:08

Πανελλαδική 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», προκηρύσσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν, επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού και την ίδια ώρα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η απεργία, που δηλώνει τη δυσαρέσκεια και την αντίθεση των αρχαιολόγων στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, αποτελεί μέρος της προσπάθειάς τους να πετύχουν την τροποποίηση σημείων του. Για παράδειγμα, όπως έχει αναφέρει στις παρατηρήσεις του ο ΣΕΑ, το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει την «εξαίρεση της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο άρθρο 1 παρ. 3 όπου προβλέπεται η εξαίρεση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας», κάτι που είναι «συνταγματικά επιβεβλημένο». «Αν δεν προστεθεί η αρχαιολογική εξαίρεση, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τινάζει στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων» τονίζει ο ΣΕΑ. 


Την ίδια ημέρα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ ανακοίνωσε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη βάρδιας) και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.