Γερμανοί: Η Ευρώπη βρίσκεται σε λανθασμένο δρόμο στο προσφυγικό | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Νοεμβρίου 2016, 12:44

Η Ευρώπη βρίσκεται σε λανθασμένο δρόμο στο προσφυγικό, πιστεύει η πλειοψηφία των Γερμανών, όπως προκύπτει από την έρευνα του «Ιδρύματος πολιτικών ερευνών Infratest TNS».

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο “Φόρουμ του Βερολίνου για την Εξωτερική Πολιτική” και δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η πλειοψηφία θεωρεί το προσφυγικό ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις την γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. 

Στο θέμα αυτό δεν άλλαξε κάτι σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ούτε με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ούτε με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ή με τον έλεγχο του Αιγαίου χάρη στα οποία μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων, όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα. Με το θέμα αυτό απασχολεί περισσότερο τους Γερμανούς (45%) από ό,τι το συριακό πρόβλημα (25%) κι οι σχέσεις με την Ρωσία (10%), ενώ ακολουθεί με 10% η κατάσταση της Ευρώπης.

Το 73% πιστεύει μάλιστα ότι η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να συμμετάσχουν ενεργότερα στην καταπολέμηση των αιτίων της φυγής τους. Το 91% των ερωτηθέντων ζητά πάντως την καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού, έστω και αν αυτό θα στοιχίσει μεγαλύτερα ποσά.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις θεωρούν δε ότι εγκαταλείφθηκαν από τους άλλους Ευρωπαίους και ζητούν αντίμετρα εάν δεν δεχτούν στο μέλλον πρόσφυγες.

Το 62% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε λάθος δρόμο, αισθάνεται όμως συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή ήπειρο σε ποσοστό 62%.

Παρά τον όποιο σκεπτικισμό τους όμως, είναι επιφυλακτικοί ως προς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Μόνο ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες συμμερίζεται τις απόψεις τους.

 Επίσης, μόνον το 12% θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ό,τι πλεονεκτήματα, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ τους.

TAGS: