Συρία: Δεκάδες χιλιάδες αμάχων έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Νοεμβρίου 2016, 09:28

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 16.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι της Συρίας τις τελευταίες μέρες σε αναζήτηση ασφάλειας μακριά από τις μάχες μεταξύ του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και με τον εμφύλιο στη χώρα να βαίνει αμείωτος. 

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ανησυχητική και φριχτή» κατάσταση.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την τύχη των αμάχων εξαιτίας της ανησυχητικής και φριχτής κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο’ Μπράιεν.

Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που έχει επιβάλει στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της πόλης ο συριακός στρατός από τον Ιούλιο, οι περίπου 250.000 κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού φαίνεται να έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν.

«Η ένταση των επιθέσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού έχει αναγκάσει χιλιάδες αμάχους να φύγουν προς άλλες περιοχές της πόλης», εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 16.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί, πολλοί σε αβέβαιες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι πιθανό χιλιάδες άλλοι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, αν οι μάχες συνεχίσουν (…) να εντείνονται στη διάρκεια των επόμενων ημέρων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ανατολικό Χαλέπι δεν υπάρχουν πλέον νοσοκομεία που λειτουργούν, τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πρόσθεσε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

«Παράλληλα οι τυφλοί βομβαρδισμοί κατοικημένων από αμάχους περιοχών (…) συνεχίζονται στο δυτικό Χαλέπι (που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις), με αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άμαχοι και να έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες», αποκάλυψε ο Ο’ Μπράιεν. Οι βομβαρδισμοί αυτοί προέρχονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

TAGS: