Διεθνή

Τουρκία: Μέσα στο Δεκέμβριο η συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τον Ερτνογάν

Τουρκία: Μέσα στο Δεκέμβριο η συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τον Ερτνογάν
Μέσα στην άνοιξη του 2017 το δημοψήφισμα για τις αλλαγές που ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο.

Εντός δύο εβδομάδων θα έχουν πάει στη βουλή της Τουρκίας οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσουν ακόμα παραπάνω το ρόλο του Ταγίπ Ερτνογάν στην Τουρκία.

Ο Μουσταφά Σεντόπ, επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου, δήλωσε την Τρίτη πως “θα δώσουμε στη βουλή την πρόταση εντός 15 ημερών. Θα παρουσιάσουμε μια συνταγματική αλλαγή για να έχoυμε την πρόταση του λαού μας σε δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την άνοιξη», ανέφερε κατά τη διάρκεια πανεπιστημιακού συνεδρίου.

Το AKP θέλει τη στήριξη του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης MHP προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για να εγκριθεί η αναθεώρηση, προτού την υποβάλει σε δημοψήφισμα.

Αξιωματούχοι που έχουν δει το νομοσχέδιο ανέφεραν αυτόν τον μήνα στο Reuters πως με αυτό ο Ερντογάν θα μπορούσε να κυβερνά την Τουρκία μέχρι το 2029.

Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία της εκτελεστικής προεδρίας για να αποφύγει τις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού που εμπόδισαν κατά το παρελθόν την ανάπτυξη της χώρας.

Οι πολέμιοι της αναθεώρησης όμως βλέπουν τις προτεινόμενες αλλαγές ως «όχημα» για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, ενώ εκφράζουν φόβους πως θα φέρει την απολυταρχία σε μια χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά των συμμάχων της Δύσης για την επιδείνωση της κατάστασης σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, ιδιαίτερα μετά τις διώξεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments