Αιχμές Ακιντζί κατά Αθήνας για το Κυπριακό: Δεν ήθελε να στείλει αντιπρόσωπο στο Μοντ Πελεράν | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Νοεμβρίου 2016, 15:20

Την ώρα που η Αθήνα ζητεί επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και η Τουρκία δεν «βλέπει» λύση μέσα στο τρέχον έτος, ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, άφησε αιχμές κατά της ελληνικής πλευράς, προτείνοντας μάλιστα παράλληλες διαβουλεύσεις.

Κατά τη σημερινή του ομιλία στην 7η Σύνοδο Βοσπόρου, όπου σημειωτέον παρευρέθηκε και οΤαγίπ Ερντογάν, ο Ακιντζί τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να στείλει αντιπρόσωπο στην Ελβετία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, όταν του το είχε ζητήσει ο ίδιος, ήταν έτοιμος να στείλει αμέσως. 

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι ούτε στην πρότασή του για τη διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων, έλαβε θετική απάντηση από την Αθήνα.

«Εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και κάλεσε τους επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη σύνοδο να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι εδω και 53 χρόνια έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους έχουν καταδικάσει στην απομόνωση. 

Ο Ακιντζί πάντως τόνισε ότι μόνο μέσα από παράλληλες διαδικασίες μπορεί αν εξασφαλιστεί μία λύση, που θα βασίζεται σε Ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια.

«Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία» είπε ο Ακιντζί και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν μία συμφωνία, η οποία δεν θα εγγυάται την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά τους.