ΗΠΑ: Σε τραπεζίτη της Goldman Sachs το υπουργείο Οικονομικών από τον Τραμπ | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Νοεμβρίου 2016, 09:14

Τη συνήθη τακτική προηγούμενων Αμερικανών προέδρων που έχουν εμπιστευτεί την οικονομία των ΗΠΑ στα χέρια τραπεζιτών της Wall Street αναμένεται να ακολουθήσει ο Ντόναλτ Τραμπ, καθώς ο Στίβεν Μνουσίν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs αναμένεται να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του 45ου προέδρου της χώρας.

Ο Μνουσίν είχε την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του ορισμού του μπορεί να γίνει σήμερα, σύμφωνα με τη δήλωση πηγής των Ρεπουμπλικάνων, που παρακολουθεί την υπόθεση αυτή. Ο Μνουσίν φαίνεται να έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων υποψηφίων, όπως ο πρόεδρος της JPMorgan Chase Τζέιμς Ντάιμον, αλλά και ο Τζεμπ Χένσαρλινγκ, Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών, του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Ο Μνουσίν είναι ο πρώτος αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στη Wall Street που οδεύει προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τον πρώην προϊστάμενό του Χένρι Πόλσον (πρώην ηγετικό στέλεχος της Goldman Sachs) που υπηρέτησε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το νεότερο, στη διάρκεια των πρώτων χαοτικών σταδίων της οικονομικής κρίσης του 2008-2009.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εργάστηκε για δύο χρόνια στον όμιλο της Citigroup, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είχε κυβερνητική ή ακαδημαϊκή πορεία.

Η επιλογή του Μνουσίν, δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα New York Times, ενώ ο ίδιος έχει εργαστεί για 17 χρόνια στην Goldman Sachs, πριν την εγκαταλείψει το 2002, όταν ίδρυσε την επενδυτική εταιρία (Dune Capital Management). Μέσω της επενδυτικής αυτής εταιρίας, ο Μνουσίν επένδυσε σε ταινίες παραγωγής των κινηματογραφικών εταιριών 20th Century Fox και Time Warner Inc. “Avatar,” “Mad Max,” “Fury Road” και “Suicide Squad.”

TAGS: