Η αγορά πάντως δεν «βλέπει» εκλογές | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Νοεμβρίου 2016, 11:33

Οι αγορές δεν είναι αλάνθαστες, όμως τις περισσότερες φορές προεξοφλούν σωστά το μέλλον. 

Ενώ ο θόρυβος για πολιτική αστάθεια μέχρι και εκλογές εντείνεται καθημερινά και οι αρκετοί αναλυτές δεν βλέπουν την αξιολόγηση να κλείνει άμεσα, η ελληνική αγορά ομολόγων, σε πρώτο πλάνο, και το ελληνικό χρηματιστήριο σε δεύτερο πλάνο, προεξοφλούν όχι μόνο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κόντρα στο ρεύμα της διεθνούς αγοράς ομολόγων, όπως τονίζει στο «pagenews» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν όχι μόνο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και σημαντική ρύθμιση στο χρέος.

Παρά τις κορώνες, θεωρούν ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει και οι όποιες φωνές από την πλευρά της κυβέρνησης είναι για την …τιμή των όπλων.

Οι δανειστές έχουν σχεδόν ετοιμάσει το «πακέτο» που προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται είτε να το αποδεχθεί ή να επιλέξει την ηρωική έξοδο με την προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που είδε πρόσφατα ότι δεν σκέπτεται την προσφυγή στις κάλπες, άρα θα πάρει το σκληρό «πακέτο» μέτρων.

Το συνολικό πακέτο έχει σχεδόν κλειδώσει και προβλέπει μέτρα ελάφρυνση του χρέους (αφορά το 15% του συνολικού χρέους ), είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και συμμετοχή του ΔΝΤ με σκληρά για την Ελλάδα όμως μέτρα.

Για να δεχθεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και να δεχθεί πλεονάσματα 3,5% απαίτησε τον καθορισμό μέτρων για μετά το 2018. Τα δύο μέτρα φωτιά που απαιτεί είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις που θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως και 30%!


Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός λάβει αυτό το «πακέτο» που έχει πολιτικό κόστος ή θα επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες.


Μπορεί τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει να είναι σκληρά αλλά θα έχει να παρουσιάσει ως «αντίλογο» τη ρύθμιση, έστω και βραχυπρόθεσμη του χρέους καθώς και την ένταξη στο QE.


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξημένες προσδοκίες για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν προκαλέσει ισχυρή ανοδική αντίδραση και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από 7% (στο 6,90%).


Πάντως, στον ορίζοντα υπάρχουν και κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν κατά το κρίσιμο διήμερο 4-5 Δεκεμβρίου. Αφενός το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής ενδέχεται να προκαλέσει, σε περίπτωση ήττας του Ρέντσι, σοβαρή αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης, αφετέρου δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ένα «βραχυκύκλωμα» στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει συνολική πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος.

TAGS: