Ελλάδα

Η Άγκυρα θέλει να κηρύξει αποστρατικοποιημένη ζώνη την Κάσο

Η Άγκυρα θέλει να κηρύξει αποστρατικοποιημένη ζώνη την Κάσο
Και νέα πρόκληση από την Άγκυρα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε περίεργα, αχαρτογράφητα νερά, εν μέσω καθημερινών σχεδόν προκλήσεων από την Άγκυρα. 

Αφότου ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι “τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”, το militaire.gr μεταδίδει ότι η Άγκυρα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών, που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ, αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Την ώρα που το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να “κλείσει” επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, καταρχήν στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO, η Τουρκία προκαλεί ξανά και ξανά, βάζοντας στην πρέσα την Αθήνα, η οποία “βλέπει” τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να “κλονίζονται” σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για την χώρα μας, που καταρρέει!

Ο υπουργός Εξωτερικός της Τουρκίας αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς 18 βουλευτές πως “τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”, ενώ μόλις χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Τουρκία ρώτησε τον πρωθυπουργό, Γιλντιρίμ, “τί θα κάνετε σχετικά με τα 18 τουρκικά νησιά που έχουν οι Έλληνες;”

Αυτό, που πρέπει οπωσδήποτε να τονιστεί, είναι αφενός ότι τα Ίμια ο Τσαβούσογλου τα αποκαλεί, ως τουρκικό έδαφος και αφετέρου ότι ο Τούρκος υπουργός την άποψη αυτή την κατέθεσε γραπτώς, δηλαδή επισήμως.

“Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ίμια. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάει το AKP, δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες λένε ότι την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, με το Κυπριακό στο επίκεντρο της 20 λεπτών συνομιλίας τους. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε στην κυρία Μέρκελ ότι οι συζητήσεις για το Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν ξανά, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ζήτησε από την ίδια να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Άγκυρα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τραγικές εξελίξεις ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ακόμη για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορικής εκ μέρους της Τουρκίας, εκφράζοντάς της τον έντονο προβληματισμό του. Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν, εξάλλου, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Πιο αναλυτικά, η γραπτή δήλωση του Μεχμέτ Τσαβούσογλου έχει ως εξής:

“Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο”.

Η απάντηση του Κοτζιά

Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις ως “προκλητικές”.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου τονίζεται πως “η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα” σημειώνει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι “όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments