Διεθνή

Γερμανία: Δεν “παγώνουν” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Γερμανία: Δεν “παγώνουν” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
"Δε θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις διαβουλεύσεις Βρυξελλών - Άγκυρας" δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση.

Σε διάψευση των σεναρίων που ήθελαν την Άγκελα Μέρκελ να προχωρά σε “πάγωμα” των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Η εφημερίδα Bild και το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD είχαν αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπου η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Φερόταν μάλιστα να συνέστησε στους βουλευτές της να επικοινωνήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες αυτήν τη θέση, σε περίπτωση που δεχθούν ερωτήσεις για το πώς το Βερολίνο βλέπει την περαιτέρω σχέση του με την Άγκυρα.

“Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία” είπε ο Ζάιμπερτ στο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων. “Από χρόνια η ΕΕ και η Τουρκία διατηρούν ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις και υπό τις νυν συνθήκες είναι αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια”.

Σημειωτεόν ότι ήδη μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, το Βερολίνο υιοθέτησε αυτήν τη θέση λόγω των δεκάδων χιλιάδων συλλήψεων και μαζικών περιορισμών των πολιτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην οξεία κριτική που ασκείται στην Ευρώπη και στη Γερμανία για τα κατασταλτικά μέτρα που παίρνει η Τουρκία απέναντι στην αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες. “Είναι μια εξέλιξη που στο πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να μας απασχολήσει (…) Στο πέρασμα των χρόνων έχουν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που έχουν παραμείνει ανοικτά, άρα υπό τις νυν συνθήκες, δεν υπάρχει λόγος και χώρος να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια”, ανέφερε. 

Το θέμα θα συζητηθεί, εφόσον συμπεριληφθεί στην ατζέντα, στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου “υπό το φως των γεγονότων και των δηλώσεων από την Τουρκία”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την ολοκληρωτική διακοπή διαλόγου με την Άγκυρα και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments