Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 12:23

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017 εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη, με με ψήφους 438 υπέρ, 194 κατά και επτά αποχές.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την καλύτερη υποστήριξη των άνεργων νέων, καθώς και πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση βασικών πρωτοβουλιών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων υποδομής στις μεταφορές, της έρευνας και της κινητικότητας των φοιτητών μέσω του «Erasmus+».

Τα συνολικά ποσά του προϋπολογισμού ανέρχονται σε 157,85 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,49 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.

«Έχουμε πετύχει τους στόχους μας, καθώς ο προϋπολογισμός του 2017 επικεντρώνεται σαφώς στις προτεραιότητές μας για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» δήλωσε ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών, Jens Geier.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των Πρασίνων, Indrek Tarand, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως «η Κομισιόν αγνόησε την πρόταση του Κοινοβουλίου για διατήρηση μέρους των απολαβών των πρώην Επιτρόπων ως αποθεματικό, και για την αποδέσμευσή του μόνο εφόσον ο Κώδικας Δεοντολογίας καταστεί αυστηρότερος».

Νεολαία, ανάπτυξη και απασχόληση

Το ΕΚ εξασφάλισε 500 εκατ. ευρώ επιπλέον, προκειμένου να παρασχεθεί στους νέους η απαραίτητη βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Πρόσθετα κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα δώσουν ώθηση σε βασικά προγράμματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όπως το COSME (πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και το πρόγραμμα Erasmus + για την κινητικότητα των φοιτητών.

Πρόσφυγες και μετανάστες

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης, ένα «πακέτο» ύψους 728 εκατ. ευρώ για κεφάλαια που αφορούν τη μετανάστευση. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επιπλέον 28 εκατ. ευρώ για το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) (σύνολο 310 εκατ. ευρώ) και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο (σύνολο 34,8 εκατ. ευρώ).

TAGS: