ΥΠΟΙΚ: Με το υπερσύγχρονο Xray η μάχη κατά του λαθρεμπορίου | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 12:38

Με… αυτοκινούμενο μηχάνημα με ακτίνες «Χ» θα πατάξει το λαθρεμπόριο το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το νέο «όπλο», που επιστρατεύει το υπουργείο στη μάχη κατά του λαθρεμοπορίου και μάλιστα με δωρεά της εταιρείας, Παπαστράτος.

Το σύγχρονο αυτό μηχάνημα, Xray, θα ελέγχει ογδόντα κοντέινερ την ώρα, όπως επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά, όπου έκανε την παρουσίαση.

Σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια οχήματα, για να φτάσουν συνολικά στα 12 οχήματα σε επόμενη φάση.

«Έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα ενώ αναφερόμενη στην δωρεά από την εταιρεία Παπαστράτος του νέου μηχανήματος, τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό το οποίο, όπως είπε, τον έφερε σε αμηχανία όταν το τελωνείο των Κήπων στη Θράκη, ο Τούρκος Τελώνης του παρουσίασε πως λειτουργεί το δικό τους σύγχρονο σκάνερ, μηχάνημα που δεν διέθετε τότε το υπ. Οικονομικών.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό.

Όπως είπε, η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 16% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009 με μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.