Τοποθετούνται οικίσκοι στο hot spot της Μαλακάσας, αλλά όχι για όλους | Pagenews.gr
Pagenews Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 14:49

Περί τους είκοσι οικίσκους συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, τοποθετεί στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μετά τις αντιδράσεις των προσφύγων οι οποίοι ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες, εκτεθειμένοι στο τσουχτερό κρύο.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 100 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα μετακινηθούν σήμερα σε ξενοδοχείο της περιοχής, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της DG ECHO. Τα υπόλοιπα 100 ευάλωτα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή αναμένεται να μεταφερθούν και αυτά σε ξενοδοχεία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα τοποθετήθηκαν και θερμαντικά σώματα στις σκηνές των προσφύγων. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, για τη στέγαση των υπολοίπων προσφύγων (συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου φιλοξενούνται στη δομή 858 άτομα) θα τοποθετούνται 20 οικίσκοι την εβδομάδα, προκειμένου να αντικαταστήσουν όλες τις σκηνές. 

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Ανεπαίσθητες βελτιώσεις στις δομές

Για ανεπαίσθητες βελτιώσεις στις δομές φιλοξενίας και ελλείψεις σε θέρμανση, πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και ασφαλείς χώρους για τις ευάλωτες ομάδες κάνει λόγο το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

«Το κρύο, η βροχή και ο επερχόμενος χιονιάς βυθίζει στην απελπισία τον προσφυγικό πληθυσμό που έχει φτάσει στα όριά του. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, χρόνια και μη, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι που επέζησαν του δύσκολου οδοιπορικού προς τη Δύση, αναγκάζονται τώρα να επιζήσουν και του χειμώνα σε μία δυτική χώρα. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα», επισημαίνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επίσης, αναφέρει ότι «χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά και αρκετοί συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση όσων προσπαθούν να αιτηθούν άσυλο και δεν τα καταφέρνουν λόγω διοικητικών αδυναμιών. Είναι απαράδεκτο, όμως, οι αδυναμίες της διοίκησης, αιτιολογημένες ή μη, να εκθέτουν σε κινδύνους και τραυματικές διαδικασίες ανθρώπους που δικαιούνται την προστασίας μας».

TAGS: