Διεθνή

HSBC για Ιταλία: Το “ναι”, το “όχι” και η μαζική φυγή κεφαλαίων

HSBC για Ιταλία: Το “ναι”, το “όχι” και η μαζική φυγή κεφαλαίων
Τρία σενάρια για τις ιταλικές τράπεζες αναφέρει η HSBC εν όψει του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Η επικράτηση του “όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα και η παραμονή του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών “βλέπει” η HSBC σε σημερινή έκθεση της. 

Η πολυεθνική τράπεζα αναφέρει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας από τη Δευτέρα και περιγράφει τρία πιθανά σενάρια.

Πρώτο, σε περίπτωση επικράτησης του “ναι”, θα υπάρξουν απώλειες από 5% έως 10%, εξαιτίας της αρχικής νευρικότητας που θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας.

Δεύτερο, αν επικρατήσει το “όχι” η ανάπτυξη της Ιταλίας για το 2017 θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, εξαιτίας της αρχικής φυγής κεφαλαίων που θα υπάρξει από τις τράπεζες.

Τρίτο, υπάρχει το ενδεχόμενο μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες που θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες έως και 20% στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Ψύχραιμες αντιδράσεις από τις αγορές

Εξάλλου, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί οριακά κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,967%, ενώ του 5ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,875%.

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά spead – η απόσταση δηλαδή, των αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου – διαμορφώνονται στις 167 μονάδες βάσης έναντι 188 μονάδων βάσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments