Διεθνή

Παρέμβαση από ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί την Ελλάδα!

Παρέμβαση από ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί την Ελλάδα!
Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους.

Η ΕΕ παρεμβαίνει για τις προκλητικότατες δηλώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα Ίμια και την Κάσο, καλώντας την Άγκυρα Ηνα σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν». 

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κυρία Κοτσιγιάντσις.

Οι προκλητικότατες δηλώσεις σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης σχεδόν πια σε καθημερινή βάση προκαλούν έντονη δυσφορία σε όλη την εγχώρια πολιτική σκηνή, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρονται να “κλονίζονται”, πέρα από τις περίεργες “ορέξεις” Ερντογάν για τα νησιά μας, και από την “κόντρα” της Άγκυρας με την ΕΕ και από το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, το οποίο εισέρχεται σε… αχαρτογράφητα νερά.

Συνέχεια στην χθεσινή, απίστευτη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι “τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος” δίνει η Άγκυρα την Παρασκευή, απαντώντας γραπτώς, επισήμως με επιστολή, στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα σχετικά με την πολύ προκλητική στάση του Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Στην γραπτή απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ “κρύβεται” ένα είδος ειρωνείας από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία τονίζει πως δεν καταλαβαίνει την αντίδραση της Αθήνας, καθώς η θέση της αναφορικά με τα Ίμια παραμένει η ίδια από το 1996.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απάντησε εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, καθώς ξεκαθάρισε ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες αυτές είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.

“Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ αποκάλεσε τις βραχονησίδες ο κ. Μουφτούογλου). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Απαντώντας δε στην ανακοίνωση της Αθήνας ότι «με τις χθεσινές του δηλώσεις περί Ιμιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών», ο Μουφτούογλου έδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χθες το απόγευμα η Άγκυρα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών, που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ, αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ. Με λίγα λόγια δηλαδή η Άγκυρα θέλει να κηρύξει αποστρατικοποιημένη ζώνη την Κάσο.

Όλες αυτές οι προκλήσεις έρχονται στην επιφάνεια, την ώρα που το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να “κλείσει” επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, καταρχήν στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO, όπου θα βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός το διήμερο. Το ραντεβού παραμένει στον “αέρα”, παρά τις συνεχείς κρούσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο. Υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες εντός των ημερών.

Άλλωστε, την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων, καθώς και του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός, αφού ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ σχετικά με τις δηλώσεις των Τούρκων αρχηγών για τα Ίμια και όχι μόνο, της ζήτησε να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-Άγκυρας, ώστε να μην οδηγηθούμε σε τραγικές συνέπειες ως προς το μεταναστευτικό, την ώρα που η κρίση αυτή “μαστίζει” όλη την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου.

Από την πλευρά της η καγκελάριος, μετά το τηλεφώνημα με τον κ. Τσίπρα, συνομίλησε και με τον Ερντογάν, ο οποίος της ζήτησε να μην “παγώσουν” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επισημαίνεται ότι η κόντρα του “σουλτάνου” με την Κομισιόν για το ζήτημα της βίζας καλά κρατεί, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί την ΕΕ πως αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα καταγγείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments