Διεθνή

“Ζυμώσεις” για το Κυπριακό: Ξαναπιάνουν το νήμα της διαπραγμάτευσης

“Ζυμώσεις” για το Κυπριακό: Ξαναπιάνουν το νήμα της διαπραγμάτευσης
Ξεπεράστηκε το αδιέξοδο, δήλωσε ο Ακιντζί, μετά την κοινή απόφαση με Αναστασιάδη για επανεκκίνηση των συνομιλιών. "Φωτιά" έχουν πάρει τα τηλέφωνα. Τί είπαν Αναστασιάδης-Τσίπρας. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε πως θα την έχουμε, είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Μετά το “ναυάγιο” στο Μοντ Πελαράν της Ελβετίας, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιάνουν εκ νέου το νήμα της διαπραγμάτευσης για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού. Οι “ζυμώσεις” εντείνονται τώρα και αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν και θα διεξαχθεί πολυμερής Διάσκεψη με τις εγγυήτριες δυνάμεις και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει “φωτιά”, με απώτερο σκοπό την ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης. 

Την επανεκκίνηση των συνομιλιών αποφάσισαν από κοινού ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακινζτί κατά τη διάρκεια δείπνου στην κατοικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο νησί, όπου παρευρέθηκαν και οι δύο αρχηγοί την περασμένη Πέμπτη.

Από την πλευρά του, μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως το αδιέξοδο ξεπεράστηκε και πως χθες έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Προσερχόμενος στη ψευδοβουλή, προκειμένου να παράσχει ενημέρωση για τις εξελίξεις, ο Ακιντζί είπε ότι οι δύο ηγέτες είναι ενήμεροι για το τί πρέπει να κάνουν, πριν τη διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν να παρακαθίσουν σ’ αυτήν.

Σημειώνεται δε πως ο ίδιος θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, με το Κυπριακό σαφώς ψηλά στην ατζέντα του ραντεβού.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνονται σε εντατικούς ρυθμούς μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες. Αυτό, που έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Πιο αναλυτικά ως προς το πρόγραμμα, στις 9, 10 και 11 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και με όσα εκ των εμπλεκομένων μερών απαιτείται.

Μάλιστα, νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με το “βλέμμα” στις τελευταίες εξελίξεις.

Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, που έγραψε για «μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί Ν. Αναστασιάδη με Αλ. Τσίπρα. Στενή η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας».

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία, ενώ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο για τις 8.30 το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.

Για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πάντως, η Αθήνα φέρεται να βρίσκεται σε μεγάλο “αναβρασμό” για το Κυπριακό εξαιτίας και των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων για τα ελληνικά νησιά και τα Ίμια, οι οποίες πέφτουν βροχή σχεδόν καθημερινά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα σε χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγγελα Μέρκελ, της ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με την Άγκυρα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες ως προς το προσφυγικό. 

Το διάγγελμα Αναστασιάδη

Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία”, τόνισε απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό μήνυμα, για τη χθεσινή συμφωνία επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, σημείωσε πως ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

“Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου”, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση “αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:

-Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.-Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα , σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «θα μας επιτρέψει,να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο.

Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι “καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του”.

Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο έχει συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Τέλος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έλθει και στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς ηγέτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments